Njut av egentid i växthuset

Ank6527
Att tillbringa tid i växthuset med en bra bok och ljudet av vindens sus som bakgrund är en av livets små glädjeämnen. Oavsett om du vill lära dig mer om trädgårdsskötsel eller bara koppla av med en god bok, är växthuset den perfekta platsen för lite kvalitetstid med dig själv. Nästa gång du känner för att dra dig undan och njuta av en lugn stund, ta med dig en bok och njut av stillheten i ditt växthus.
Upphöjda jordbäddar i trä framför växthus.
Umgänge med andra i all ära, men ibland kan det vara skönt att njuta av sitt eget sällskap i växthuset. Ladda med några härliga böcker och njut av tystnaden. Allra bäst är det att vara där inne när det kommer ett lätt sommarregn. Inget är väl så rogivande som vatten som mjukt landar mot glastaket. Det är en perfekt plats för avkoppling, reflektion och lite tid för sig själv. För att göra din tid i växthuset ännu mer njutbar, här är några boktips som kan förgylla din ensamtid:
Upphöjda jordbäddar i trä framför växthus.

Ogräsen  - trädgårdens utmanare

I våras lanserades "Ogräsbibeln", en bok som utmanar våra traditionella uppfattningar om trädgårdsskötsel och biologisk mångfald. Den är framtagen av Pollinera Sverige i samarbete med herbalisten Lisen Sundgren och fotografen Lena Granfelt, och ger en efterlängtad upprättelse åt de ofta föraktade växterna vi kallar ogräs.

Boken lyfter fram ett viktigt budskap; de här växterna är livsviktiga för vår miljö och har ett värde för både pollinerande insekter och människor. "Ogräsbibeln" presenterar 25 olika ogräs och deras nyttigheter, utmanar våra normer och uppmanar oss att se skönheten i dessa naturliga kämpar.

På boklanseringen refererades det till Elsa Beskows "Ogräsets sång", en hymn till ogräsens envishet och styrka. Den påminner oss om naturens motståndskraft och den biologiska mångfalden vi ofta tar för given.

Många av ogräsen har hälsofrämjande egenskaper Brännässla, till exempel, är rik på vitaminer och mineraler. Andra nyttiga ogräs som nämns är kardborre, kungsmynta, löktrav och svalört.

I boken diskuteras vad som egentligen definierar ett ogräs och uppmanar oss att omvärdera vår syn på dem. "Ogräsbibeln" är en bok för alla trädgårdsentusiaster och hållbarhetsintresserade, som vill se nyttan i de växter vi annars skulle rensa bort.

Foto: Pollinera Sverige/Lena Granefelt

Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.

Utforska vildrosor med Marika Delin

Marika Delin har fokuserat på de vilda rosorna i sin senaste bok "Vildare rosor" (Natur & Kultur). Bok tar dig med på en upptäcktsresa bland världens vildrosor och presenterar cirka 40 olika sorter, illustrerade med vackra bilder av fotografen Karin Björkquist. Du får lära dig om odling, plantering och beskärning, samt vilka växter som trivs bäst tillsammans med rosorna.

Rosor är älskade för sin skönhet, mångfald och doft. Bland de vilda rosorna finns sorter som är särskilt lätta att odla och som också är friska och vackra med sina enkla blommor och lysande nypon. Här är två fascinerande alternativ att utforska och odla i din trädgård:

  1. Muminrosen: Kännetecknas av sin intensivt röda färg och enkla skötsel. Den lockar bin och fjärilar, vilket gör den till ett utmärkt val för en pollinatörvänlig trädgård.
  1. Vingrosen: Känd för sina spektakulära taggar och extrema härdighet. Den avskräcker både rådjur och andra djur, vilket gör den idealisk för trädgårdar som kräver minimalt underhåll.

Oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller nybörjare, är vildrosorna ett fantastiskt val för att tillföra skönhet och enkelhet i din trädgård. Med sina förtjusande blommor, lysande nypon och härdiga egenskaper är de ett värdefullt tillskott till vilken trädgård som helst. Utforska dessa underbara växter och låt din trädgård blomstra av enkel och lättskött skönhet.

Foto: Karin Björkquist.

Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.

Budgetträdgården – en lustfylld resa med Filip Johansson

Föreställ dig en trädgård som är lika personlig som din egen stil, byggd med hållbarhet och kreativitet som ledstjärnor. I hjärtat av Skånska Dalby finner vi Filips egen trädgård, en inspirerande plats full av praktiska tips och smarta tricks. Hans bok, Budgetträdgården (Polaris), är precis vad både nybörjaren och den erfarne trädgårdsmästaren behöver.

Varför spendera stora summor på dyr jord, exklusiva verktyg och överprissatta plantor när du kan skapa något fantastiskt med mindre? Filip Johansson visar vägen till en vacker, hållbar och personlig trädgård, utan att tömma plånboken.

Budgetträdgården är som en skattkista full av idéer för att spara pengar och maximera odlingarna. Lär dig blanda egen jord, skapa olika typer av komposter, tillverka egna verktyg och näringslösningar. Filip delar även med sig av hur du bäst håller skadedjur borta, fixar klätterstöd och delar plantor för att få ut mesta möjliga av varje frö.

Inte nog med att du sparar pengar, du skapar också en unik trädgård som speglar din personlighet och kreativitet. Föreställ dig glädjen i att se dina egna idéer blomstra i trädgården, samtidigt som du gör miljön en tjänst.

Filip Johansson är alltid på jakt efter finurliga, billiga lösningar. Med en passion för att hjälpa både nybörjare och erfarna trädgårdsentusiaster, är hans tidigare bok Trädgårdshacks från 2022 redan en storsäljare. Nu är han tillbaka med ännu fler inspirerande tips och råd. Peter Carlsson har fångat magin i Filips trädgård med fantastiska bilder både på omslaget och inne i boken. Så, om du drömmer om att skapa en fantastisk trädgård utan att spräcka budgeten, är Budgetträdgården boken för dig.

Foto: Peter Carlsson

Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.

I huvudet på en trädgårdsdesigner

Vill du skapa din drömträdgård och tänka som en trädgårdsdesigner? Då är "I huvudet på en trädgårdsdesigner"(Natur & Kultur) av Nicole Wilson något för dig. Boken guidar dig från idéer och drömmar till att sätta ett koncept och skapa en fin helhet i din trädgård. Lär dig hur olika trädgårdsrum formges och hur du kan tänka kring färg-, material- och växtval.

Nicole Wilson, som bytt karriär från modebranschen till trädgårdsdesign, delar med sig av sin passion för design och problemlösning. Hon blandar gärna stilar för att skapa specifika känslor och stämningar i trädgården. Boken avslutas med trädgårdsrecept som följer årstiderna, från idé till skörd och njutning.

Nicole Wilson är en prisbelönt trädgårdsdesigner och programledare för SVT:s "Drömträdgården". Hon driver även Instagramkontot @newgenerationgardens och är medgrundare till frö- och odlingsföretaget New Botanic.

Foto: Natur & Kultur

Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.

Bli en mästare på rabattdesign

Blommande rabatter( Bonnier Fakta) är en bok som tar dig med på en resa genom konsten att skapa drömrabatter fyllda med blommor och blad i perfekt kombination. En plantering som pryder sin plats från vår till höst, med växter i samspel som antingen återkommer år efter år eller blommar överdådigt under en underbar säsong. Men hur får man till det? Vad passar ihop och vad kommer att bli bra hos just dig?

Hanna Wendelbo, designer och blomsterodlare, delar med sig av sin djupa kunskap och erfarenhet kring trädgårdsdesign. Hon vet hur man ska tänka kring läge, jordmån, blomningstider, höjd, form, färg, harmoni och kontrast för att skapa vackra och hållbara trädgårdar. Genom att kombinera rätt växter kan man skapa skönhetsupplevelser som varar hela säsongen.

I boken presenterar Wendelbo tio inspirerande rabatter i olika stilar. Bland dessa finner vi mormorsrabatten med sina nostalgiska blommor, månskensrabatten som lyser upp trädgården på natten, och dahliarabatten som imponerar med sina färgsprakande dahlior. Dessutom inkluderas purpurrabatten och ytterligare sex fantastiska växtkombinationer som du kan kopiera rakt av eller använda som utgångspunkt för egna, personliga skapelser.

Men ”Blommande rabatter” i handen får du en guide som inte bara visar dig hur du skapar en vacker trädgård, utan också ger dig verktygen att förstå växternas behov och hur de bäst kan samverka för att skapa harmoni och visuell glädje. Wendelbos råd och tips är oumbärliga för alla som vill förvandla sin trädgård till en blommande oas.

Foto: Bonnier Fakta

Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.

Växthuspraktikan, vår egen bok som tar dina odlingar i växthuset till nya höjder

För i drygt ett år sedan lanserade vi vår bok, Växthuspraktikan, handboken som handlar om växthus och odling. Med trädgårdsmästare och författare Karin Eliasson som ciceron, bjuder boken på en resa genom växthusens förtrollande värld, med start i hennes egna träväxthus på den idylliska ön Södermöja i Stockholms skärgård. Härifrån sprider sig resan till andra inspirerande växthusmiljöer.

Karin Eliasson delar med sig av sina erfarenheter och betonar hur växthuset har vidgat hennes odlarliv genom åren. Hon beskriver hur årstiderna upplevs på ett helt nytt sätt i ett växthus, där man istället för fyra säsonger har sex, var och en med sin särskilda karaktär. Att odla i ett växthus innebär att hantera samma hantverk, men både möjligheterna och utmaningarna är nya. Därför ser hon det som nödvändigt med en praktisk bok som fokuserar just på växthusodling.

I en tid då intresset för all typ av odling har ökat, har växthus blivit en livsstil för många. Fler och fler upptäcker växthuset som en lustfylld oas för både umgänge och kreativitet, samt för odling av egna grönsaker, frukt, blommor och kryddor.

Bokens helhetsgrepp om växthuset omfattar både underhåll och odlingsframgångar. Arkitekt Magnus Wiström, en av grundarna av Sweden Green House, betonar vikten av hantverket och kärleken till materialen i växthusbyggnaden. Han uttrycker hur roligt och viktigt det är att ge ut en bok som ger råd kring planering och vård av växthus.

Eva Halfwordson, byggnadsantikvarie och medgrundare till Sweden Green House, poängterar att deras passion för växthus i trä och glas naturligt speglas i boken. Målet har varit att skapa en praktisk bok som alla växthusägare kan ha glädje av, oavsett växthusmodell. Boken är fylld med råd och tips för odlare och syftar till att sprida glädjen och möjligheterna med växthuslivet.

Alla fotografier i Växthuspraktikan är tagna av Helena Kaasik.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *