Njut skörden och planera för nästa

Skörd
Sensommaren och hösten är tiden då vi verkligen kan skörda frukten av det arbete vi lagt ner under vår och försommar.
Nu mognar alla fruktgrönsakerna: tomat, aubergine, paprika, chili, gurka, melon med flera. Det charmiga med dessa grönsaker är ju bland annat att de kan ge oss skörd över en ganska lång tid, men som växthusägare är det också nu man briljerar – de här grönsakerna är svåra att få en fin skörd av om man inte har växthus – så nu i skördetider kan vi kan känna oss extra nöjda med vår investering!
Växthus täckt med snö och is.
Köksbordet fyllt av dagens skörd, med den rosa-röda favorittomaten ’Brandywine’ i förgrunden.

Tomater i massor

Tomater är tacksamt att få för mycket av – användningsområdena är oändliga. Godast är kanske ändå att äta de hemodlade tomaterna färska. Årets favorit för mig har helt klart varit bifftomaten ’Brandywine’, den excellerar i smak och kan faktiskt utgöra en hel måltid i sällskap av lite salt och basilika. Men kanske har du, precis som jag, i år också odlat de så kallade vintertomaterna? Det är en variant av tomat som faktiskt tjänar på att INTE ätas färsk, utan lagras. De har lite tjockare skal än andra tomater och utvecklas smakmässigt när de får torka in något. Skörda dem i den takt de mognar och häng dem luftigt, rumstemperatur går bra men inte varmare, inte i direkt sol men det behöver inte vara ett mörkt rum. Jag hänger mina i köket på en plats där solen inte kommer åt, så har jag uppsikt över dem och kan kolla att de håller sig fina. Beroende på sort kan de förvaras så från ett par månader till ett halvår. Då ser de ut som små mumier, men fortfarande med smak av augusti.

Runda glasvaser med pip.
Första tomaterna för lagring på plats i köket, här ’Grappolo d´inverno’ och ’Ponderosa’. Under september fylls spaljén med tomatklasar.

Övermogna gurkor

Tips till alla som vill slänga övermogna gurkor – gör inte det! Jag har varit bortrest en tid och kom hem till ett växthus som fått klara sig på egen hand. Det har gått ganska bra måste jag säga. Lite vildvuxna tomatplantor, lite trött persilja, chiliplantor nedtyngda av mogen frukt och så en kavalkad av färgglada och övermogna gurkor. Egentligen skördar vi ju gurkor innan de hunnit mogna, vi vill ha dem krispiga och söta och kan plocka dem hur små som helst. Men om de får bestämma själva vill de gärna växa och bli stora och utveckla tjockt gyllene skal och stort fröhus. Det var en vacker skörd, som jag var beredd att få kasta bort eftersom gurkor kan utveckla bitterhet om de blir för stora, speciellt om det är gurkor som utvecklar frön. Men inte en enda av mina förvuxna gurkor var dåliga! Vissa fick jag ta bort skalet på, men andra var goda att äta med lite knaprigt skal. Vissa hade stora frön men var saftiga och söta i fruktköttet ändå. Det enda problemet med att spara de förvuxna gurkorna är att man får väldigt mycket gurka att göra av med…gurksoppa, gurksallad, gurksnacks, gurkdryck. Gurka är gott.

Övermogna och övervackra gurkor. På bilden syns ’Northern pickling’, ’Arboga vit’, ’Richmond Gr. Apple’ och Xin Tai’.

Gör hösten grön

Den förutseende inser att när det börjar gå mot slutet på en säsong är det dags att förbereda för nästa. Det är vid den här tiden på året som växthuset skall pånyttfödas. Vi rensar ut de plantor som tröttnat, ger bäddarna lite ny gödsel och sår eller planterar höstens omgång av bladgrönt och små primörer. Bäst är att så under augusti, men riktigt korta kulturer som rucola och rädisor kan du så även senare. Vill du bara skörda små färska blad kan du även så asiatiska blad, mangold och sockerärtor senare. Men en välplanerad sådd i augusti kan ge dig skörd av såväl huvudsallat, endiv, grönkål, majrova, kålrabbi, pac choi och primör-rödbetor innan det är dags att vintra in växthuset.

Små sallatsplantor sådda i plugg står redo att ta plats i bäddarna när annat börjar tröttna. Här den värmetåliga och goda ’Sebastiano’, plocksallaten ’Salad Bowl’, cossallaten ’Little Gem’ och favoritradicchion ’Palla Rossa’.
Dags att så rädisor igen! Nu när sommarhettan avtar blir rädisorna som godast igen, peppriga och krispiga.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *