Nyplanterat i växthuset

Busktomater i kruka för odling i växthus.

Det är både fördelar och nackdelar med att trotsa kylan och börja odla nu. Men längtarn efter att sätta igång har tagit överhand och tack vare värmaren går det bra. Så här ser det ut i växthuset nu.

Vi, eller snarare Eva, blev nog lite lurade av det varma vädret tidigare. Så hon passade på att köpa en massa spännande plantor med sig hem när hon var i Skåne i förra veckan. Alla plantor kommer från Åhus trädgård, en liten handelsträdgård som odlar nästan alla växter själva, ekologiskt naturligtvis. Nu är de planterade och Eva gör sitt bästa för att hålla dem vid liv, kylan till trots.

Det är kyligt men odlingslusten har tagit över rädslan för att plantorna ska frysa, så nu kör vi igång.

Med tillbaka hem till växthuset i Nacka fick hon tomater, basilika, gurka, melon, pumpa och en massa andra kryddväxter. Dessa har hon planterat i sicksack i de upphöjda jordbäddarna. För att plantorna inte ska frysa går värmaren varm, särskilt på kvällar och nätter.

Värmare för växthus

Vår växthusvärmare är oumbärlig just nu.

Så här ser det ut i de upphöjda jordbäddarna uppifrån.

Växthuset upphöjda jordbäddar

Vi har alltså saxat tomatplantorna med basilika och rädisor, i den ena jordbädden. Att blanda tomater med basilika är bra av flera skäl. Dels skuggar tomatplantorna basilikan vilket kan vara bra när det varmare senare på säsongen, dels påverkas tomaternas smak av den värmeälskande basilikan, om de planteras i närheten av varandra.

Trädgårdsdesignern och växthusodlingsexperten Lisa Jansson kommer att vara i vårt växthus vid ett par tillfällen under våren så då tänkte vi passa på att fråga henne om jordbäddarna är väl planterade.

Eva fick också ett riktigt användbart tips med sig från plantskolan i Åhus.  Basilika ska endast ha en stjälk när man planterar den. Har plantan flera stycken knipsar du av de svagaste. På det sättet får man fina och knubbiga basilikaplantor. Tack för tipset!

Den andra jordbädden

Gurka dominerar i jordbädden på motsatt sida. Dessa är blandade med små späda sallatsblad. Vi har lärt oss att sallat trivs bäst när det är lite kyligare. När det blir varmare går den gärna i blom. Men det är ljuvligt att kunna plocka de första små späda bladen till lunchen i växthuset. Det är också för de där bladens skull som man gärna kickar igång odlingarna så tidigt som möjligt på säsongen. Senare kan man byta ut sallaten mot något annat.

I jordbäddarna mot gaveln vid braskaminen har Eva satt vita klockrankor Cobaea Scandens Alba. De kommer att växa upp mot spaljén och bildar då en skyddande vägg mot gatan.

Nyplanterad klockranka och melon i växthuset.

Vit klockarna och melon, Sugar Baby

Tomater är ju så gott så Eva provar även att odla busktomater i växthuset i år. Fördelen med dem är att de inte behöver tjuvas. Man behöver alltså inte knipsa bort sidoskotten som uppstår mellan stjälk och bladgren.
Busktomater i växthuset.

Busktomater behöver inte tjuvas.

Roliga kryddväxtsorter.

Vi har också satt citronverbena framför blåregnen samt ananassalvia och basilikamynta i krukor som just nu förgyller tillvaron med väldoft i växthuset.

Kryddväxter i kruka på växthusets bord.

Ananassalvia, basi,likamynta och citronverbena.

Slutligen vill jag visa dig ärtskotten som vi satte tidigare i år. Fröna kommer från Sara Bäckmos  vinterodlingsfröer framtagen i samarbete med Nelson garden. Det har blivit en ganska härlig kruka som det flitigt klipps av till olika anrättningar.

Sara Bäckmos ärtskott.

Ärtskott från Sara Bäckmos vinterodlingsfröer.

Här en lista på växterna Eva planterat i de upphöjda jordbäddarna i år.

  • Plommontomaten Rio Fuego, italiensk sort.
  • Cocktailtomatenm Black Cherry.
  • Klastomaten Aranca.
  • Den stora tomaten Oxheart
  • Körsbärstomat Ildi
  • Gul plommmontomat, Chinouk
  • Basilika Genoveser.
  • Slanggurka Kalunga.
  • Chili Apac
  • Ananassalvia
  • Basilikamynta
  • Citronverbena.
  • Melon Sugar baby.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *