Vårfix i växthuset, påsklov, jättegoda smörgåsar och en superenkel ärtsoppa. Så bra man kan ha det i sitt växthus! En lunch att bjuda på med hopp om en fin odlingssäsong.
Glad påsk!
Sanna.
Grönt och skönt i växthuset blir det snart… vi börjar med en grön lunch, vårfix och planering för sommarens projekt. En riktigt grön soppa ger vårkänslor och denna är så lättlagad. Det blir gott med vårlöken i nu när det finns gott om den i butiken.
Grön ärtsoppa
4 portioner
1 knippe vårlök
1- 2 msk smör
600 g (1 påse) djupfrysta ärtor
7 dl liter vatten + 2 tärningar kyckling eller grönsaksbuljong
Salt och nymalen peppar
Skölj och hacka vårlöken. Fräs den långsamt i smör i en kastrull tills den är mjuk. Tillsätt ärtor, buljong och vatten. Koka upp. Mixa, med en stavmixer, till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.
Äggsmörgås med gräslök och regnbågsrom
Lite extra arbete är det med att skilja de kokta äggulorna och vitorna men värt besväret. Äggblandningen blir lite extra lätt och luftig.
4 smörgåsar
4-6 ägg
2-3 msk majonnäs
1 knippe gräslök
salt och nymalen peppar
1 burk regnbågsrom, 100 g
4 skivor gott ljust bröd
Koka äggen i 10 minuter. Skölj i kallt vatten och skala. Skilj vitor och gulor. Finhacka vitorna. Mosa ihop gulorna med ett par matskedar majonnäs. Vänd ihop hackade vitor och gulor och smaka av med salt och nymalen vit eller svartpeppar. Finhacka gräslöken och tillsätt lite i äggen.
Toppa brödskivorna med äggblandningen, strö över resten av gräslöken och lägg på en rejäl sked regnbågsrom.
Chèvremousse på mörkt bröd med snabbpicklade rädisor och krasse
4 smörgåsar
100 g chèvre
1 dl crème fraiche
1 knippe rädisor
finrivet skal av 1/2 citron
1 nypa salt och en liten nypa socker
lite smörgåskrasse
Mosa chèvren med en gaffel och rör ihop med crème fraichen till en mousse. Skölj rädisorna och skär i tunna skivor. Lägg på en bit hushållspapper och strö över lite salt, socker och finrivet citronskal. Toppa rågbrödet med chèvre moussen. Lägg på rädisorna och strö över lite krasse.
Dela