Nu är växthuset inbäddat i snö och en skön längtan till växthussäsongen har börjat spira.
Jag har tid att fundera på vad som ska odlas till våren, fänkål får vara med på önskelistan.
Fänkål är så gott till mycket! Den håller hela vintersäsongen. Den bulliga, runda fänkålen är godast till sallader medan den plattare, avlånga fänkålen är trådigare och därför godare i soppor, tycker jag. Nu finns det också fina blodapelsiner från Sicilien i säsong. Jag lagar en enkel fänkålssallad som passar till det mesta som t ex en bit grillad fisk eller kyckling.
4 portioner
- 1/2 dl mandlar
- 1-2 fänkål
- 2-3 blodapelsiner
- ca 4 msk fin olivolja
- saft av 1/2 liten citron
- flingsalt och nymalen svartpeppar
- Skär mandlarna på längden och rosta dem tills de får fin färg i en het stekpanna.
- Skölj och ansa fänkålen, Dela den på längden och skär ev bort den hårda rotstocken. Skiva den sedan tunt med en vass kniv.
- Skär av toppen och botten av blodapelsinerna, ställ dem på skärbrädan och skär av skalet runt om, skiva i tunna skivor.
- Lägg upp fänkålen varvat med skivor av blodapelsin på ett fat. Salta och peppra och pressa över citron, ringla över olivolja och vänd runt. Toppa med rostade mandlar.
Tips!
Som alltid kan man laga en sallad på tusen sätt! byt ut mandlarna till svarta oliver, addera granatäpplekärnor, hyvlad parmesan, tunt skivad rödlök eller pepprig ruccola mm.
Dela