Tulpaner och spenat tittar upp ur växthusbäddarna. Långt där nere i botten på de djupaste odlingsbäddarna är det fortfarande lite fruset, men på ytan kan jag så nu – dill, pak choi, sallat, persilja.
Med fokus på en god jord
Nu på våren är jag mest inriktad på jordförbättringen. Jag tillhör de som inte byter jord i bäddarna varje år utan istället försöker jobba med ömsom jordförbättring, ömsom vila, för att få jorden att fungera över tid. Den tidiga sådden jag sätter igång nu, av bladgrönt, den brukar jag så i befintlig jord och sedan näringsvattna tills det är dags för skörd. Det är inför utsättningen av tomaterna och de andra långkörarna i växthuset som jag gör den stora jordförbättringen. Då gräver jag ner bokashi eller lusern, tillsätter kompost och komposterad stallgödsel eller tång. Jag behöver fylla bäddarna både med näring och med mull. Det finns nästan ingenting jag gillar så mycket som att grepa runt nytt mullrikt material i odlingsbädden, man riktigt känner hur kraften återvänder.
Vilan då? Var kommer den in. Ja, emellanåt behöver jorden vila från vissa växter. I växthuset är utmaningen framför allt växter som tillhör släktet Solanum. Dit hör bland annat tomat, chili, paprika, aubergine. Odlar man dessa växter i samma jord år efter år så är risken att sjukdomar biter sig fast. Så emellanåt får jorden istället vila och solanum-växterna flytta in i krukor eller odlingssäckar. Eller helt enkelt utebli och lämna plats för annat.
Ordentliga fasta bäddar gör att det är lätt att få till ett bra jordklimat. Det är inte alls lika enkelt i en begränsad kruka. I mina bäddar kryper och kryllar det mest hela tiden. Det är såklart all kompost jag använder som för med sig maskar och andra hjälpare, men bäddens storlek har betydelse för att den har lätt att hålla en jämn fuktighet och en lagom varm/sval jord. En trång bädd både torkar ut, fryser och blir överhettad mycket snabbare. Och då sticker myllret, mot trevligare boplatser.
Ja, jag gillar fasta odlingsbäddar, de hör liksom växthuset till och skapar en uppsjö av möjligheter. Går du i tankar kring hur du ska planera dina bäddar så får du här en liten sammanfattande kom-ihåg-lista:
- För bra odlingsflexibilitet - se till att bäddarna har ett djup om ca 40 cm och en bredd om minst 30 cm.
- Se till att alla bäddar har en dränering så att vatten kan passera ut, även i ett växthus kan olyckan vara framme och en slang springa läck, till exempel.
- Använd en jord för växthus eller stora urnor. Den ska ha mycket struktur i sig och vara mullrik.
- Förbättra din jord med mull och gödsel varje vår och även under säsongen, till exempel genom täckodling med gräs.
- Tillför bra mikroliv och en stabil bakterieflora genom vanlig kompost och bokashi.
- Behöver jorden i bäddarna vila – täck jorden och sätt vackra krukor i bädden ett år. Se bäddarna som en möjlighet till variation – använd dem fantasifullt och fritt!
Dela