Välj italienska tomatsorter till växthuset i år

Tomatplantor på rad i växthuset i år.

Glöm allt var du odlat i tomatväg innan. Nu är det de italienska sorterna som gäller. Bara namnen kan ju få vem som helst på fall. Canestrino di Lucca, Datterino  och San Marzano är de sorter som Lisa Jansson föredrar att odla i sitt växthus.

När jag intervjuade Lisa Jansson härom veckan lade jag märke till att hon fick något speciellt i blicken när hon började prata om italienska tomatsorter. Jag bestämde mig för att ta reda på mer. Pomodoro heter ju tomat på italienska vilket man kan översätta till gyllene äpple. Det gör att man blir extra nyfiken på hur dessa sorter smakar.

Generellt sätt verkar det som om de italienska tomaterna är söta i smaken, har små kärnhus och spänstigt fruktkött. Många av dem passar för konservering. Men de flesta är naturligtvis perfekta till de älskade italienska maträtterna. Tomatsallad med buffelmozzarella, pizza och pasta. En hemrörd tomatsås med enbart San Marzano-tomater, nyskördade i växthuset smäller ganska högt om du frågar mig.

Tomat är en given växt i växthuset varje säsong. Men i år kanske det blir italienska sorter.

Canestrino di Lucca.

Om du går på en grönsaksmarknad i Toscana så hittar du garanterat den här sorten. Det är en kulturskyddad tomat som är vacker i formen med en mycket god smak. I slutet på 1960-talet var den vanlig i Italien men när det började komma mängder av hybrider övergavs den sakta. Tack vara några hängivna bönder som spred fröerna, så har sorten överlevt. Canestrino betyder liten korg och namnet syftar till tomatens form. Den känns också igen på den gröna frukttoppen.

Det är en tomaten som har tunt skinn och kompakt men mjukt fruktkött som nästan inte alls är vattnigt och som innehåller få frön. Den har söt smak och låg syra. Använd den till sallader och till konservering.

Plantan är högväxande och behöver stöd. Ta bort sidoskotten. Jag hittade fröer av Cansetrino di Lucca på Gourmetgaraget där den ingår i företagets ”Cheefs seedmarket”.

Italienska tomater att odla i växthus.

3 odlingsvärda italienska tomater, Canestrino di Lucca, Datterino och San Marzano.

Datterino

Miniplommontomaten Datterino har fått sitt namn på grund av att den liknar dadeln i sin form. Även den här tomaten är en klassisk italiensk tomat som man ofta ser på marknader i Italien. Det är högväxande och en mycket produktiv planta som därför ska tjuvas. Den är ljuvligt söt i smaken och därför perfekt i sallader. Men den är också användbar till pastarätter. Om du gillar att koka tomatmarmelad är Datterinon ett bra val.

Du kan så den här tomaten ända fram till maj månad. Plantera om när cirka 4 bladpar har utvecklats. Du som är lycklig växthusägare ska absolut prova att odla den här tomaten eftersom Datterinon i princip kräver ett odlingshus för att utvecklas fint. Ett tips är att plantera basilika nära tomaterna. Då smaskar de ännu bättre. Datterino-fröer hittar du på Gourmetgaraget.

San Marzano

Plommontomaten San Marzano är den tomatsort som man framför allt använder till konservering i Italien. Därför betraktas den som 2000-talets viktigaste tomat för industriell tillverkning. Ursprungligen kommer den från den lilla staden San Marzano sur Salno nära Neapel.

I Italien odlas den i vulkanisk jord på Vesuvius sluttningar vilket ger den en kraftfull smak. Det kan bli svårt att odla den på samma sätt här i Sverige men i växthuset blir det en underbar tomat, både vacker och väldigt god framför allt till tomatsås, mycket tack vare att den inte innehåller så mycket vatten.

Om du inte hinner fröså kan det finnas färdiga plantor i butiken. Nattemperaturen ska överstiga 8 grader innan den kan planteras. Det är en högväxande tomat som kan bli 150 cm. Plantorna ska tjuvas regelbundet och toppas när de utvecklat 4 blomställningar. Skörda när frukten fått fin röd färg, men innan den blir för mjuk.

San Marzano-plantor hittar du bland annat på Klostra och fröerna finns på Gourmetgaraget.

Foto: Gourmetgaraget och Helena Kaasik.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *