Rostade pumpakärnor
Ett enkelt sätt att ta till vara på kärnorna av pumpan och mycket gott som snacks eller att strö över en sallad.
1 skål.
Kärnor av 1 pumpa
4 msk rapsolja
Flingsalt
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och torka pumpafröna med lite hushållspapper. Lägg dem i en skål och ringla över olja, blanda. Bred ut kärnorna på en plåt med bakplåtspapper, strö över lite flingsalt. Rosta pumpafröna i 20-30 minuter tills de fått lite färg och känns krispiga.
Pumpasoppa med Garam Masala, ingefära, apelsin och chili
Garam Masala är en indisk kryddblandning som brukar finnas att köpa färdigblandad. Den brukar innehålla koriander, spiskummin, kardemumma, kanel, muskot, peppar och kryddnejlika.
4-6 portioner
1 pumpa, gärna Hoikkaido eller Butternut, ca 1 kg
3 vitlöksklyftor
1 liten bit (ca 2 cm) ingefära
4 msk olja
2 tsk Garam Masala
finrivet skal och saft av 1/2 tvättad ekologisk apelsin
1 liter grönsaksbuljong (1 liter vatten + 2 tärningar grönsaksbuljong)
1/2 tsk chiliflakes
salt och nymalen svartpeppar
till servering:
1 stor bit (ca 6 cm) ingefära
1 dl solrosolja
2 dl matyoghurt
Sätt ugnen på 150°. Skala och skär pumpan i stora bitar, lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivoljan och rosta pumpan i ugnen i ca 45 minuter eller tills den är helt mjuk.
Skala vitlök och ingefära, riv på den fina sidan av rivjärnet. Fräs vitlök och ingefära i lite olja i en kastrull. Krydda med Garam Masala och fräs ytterligare en liten stund. Tillsätt den rostade pumpan och lite av buljongen.
Mixa soppan till en puré med stavmixern eller i en mixerkanna. Späd till en lagom konsistens. Smaka av med apelsinskal, saft, salt, peppar och chili.
Skala ingefäran och skär i tunna skivor skär skivorna i stickor. Hetta upp oljan i en liten tjockbottnad kastrull. Fritera ingefäran en liten stund tills den är frasig och börjar få lite färg. Ta upp med hålslev och låt rinna av på en bit hushållspapper.
Häll upp den heta soppan i tallrikar och servera med en klick yoghurt, toppa med friterad ingefära och eventuellt lite mer chiliflakes.
Dela