Ska man ha kamin eller ska man inte det? Den frågan ställer sig många växthusbyggare. Bara du själv vet vilket svar som gäller för dig. För det handlar mest om tycke och smak och om hur växthuset skall användas. Men en sak är säker – hittills har jag inte mött någon som ångrat den där eldstaden de bestämde sig för att installera.
Nej, sällan ångrar vi en eldstad. Halva året – minst – behöver vi lite extra värme och hemtrevnad. Den del av året då växthusets grönska har svårt att bära hela ansvaret för känsla, skönhet och atmosfär. Eldstaden bär upp vinterns växthus. Men förutom myset så kan den också göra hisklig nytta.
Det är främst de där ömtåliga vårsådderna jag tänker på. Men även nu på hösten när vi vill hålla kvar mognadstemperatur ett liiiitet tag till. En eldstad kan fungera som frostvakt både höst och vår. Att hålla värmen uppe i växthuset vintertid, bara genom att elda i kamin, är svårt. Men just att skrämma bort frostrisken när vädret står och väger, det klarar en kraftig brasa i kaminen av. Elda sent på kvällen och se till att kaminen blir riktigt het så att den kan fungera som element under natten. Lägg några stora stenar att bli varma uppe på kaminen och placera ut dem i växthuset, så hjälper det också till.
Vet du att det kommer vara viktigt för dig att kunna använda eldstaden som värmekälla i odlingen så överväg en täljstenskamin. De är bra på att hålla värme över lång tid.
Hemma hos trädgårdsinspiratörerna Svante och Niclas på Villa Sundahl har kaminen använts för att hålla temperaturen upp för växter som myrten, rosmarin, oliv och pelargon.
Många som har en eldstad i växthuset använder rummet sporadiskt under vintern, värmer upp det någon gång då och då för att äta middag till exempel. Hur mår egentligen de invintrade växterna i växthuset när de helt plötsligt utsätts för 22° rumsvärme? Jag tycker inte man ska vara orolig för det. Det jobbigaste för övervintrande träd, till exempel är om det frekvent svänger mycket i temperatur, det kan orsaka sprickor i barken eller knoppskador. Det kan också upplevas splittrat för en växt i kruka att stå på golvvärme medan temperaturen runt trädet i övrigt är minusgrader. Regeln är att försöka hålla en jämn temperatur runt hela växten och också försöka jämna ut temperaturen över dygnet. Men att vid ett tillfälle då och då brassa på en brasa i växthuset och använda det som sällskapsrum, gör ingen skada.
Min lilla rostfria växthustax.
Själv tillhör jag de som inte har någon eldstad i växthuset, av lite olika skäl, men jag har en frostvakt som hjälper mig på våren att hålla frosten borta de där känsliga nätterna i april och maj. Det är en fläkt med inbyggd termostat som man kan programmera som man vill. Jag är mycket nöjd med min frostvakt. En investering som håller mina tidvis svaga odlarnerver i schack. Det är en rostfri, cylinderformad tax till värmefläkt. Den är ganska fin. Och ja, jag har döpt den. Alla ni som inte har en eldstad att tillgå – ge er själva en julklapp, en liten ”vakthund” inför vårens odlingar. Det kommer ni inte att ångra.
Men trots allt så kan jag inte påstå att frostvakten bidrar till vare sig estetik eller mysfaktor. Där finns det inget som slår en levande eld. Så kanske blir svaret på den där frågan som växthusbyggaren ställer sig att – ja, om det inte bara handlar om att hålla växter vid liv utan även ge din stämningstörstande själ något till livs– då gör du klokt i att installera en eldstad i ditt växthus.