Växthusets femte årstid

Tomater och chili i korg som hålls av kvinna.
Som växthusodlare brukar jag dela in året i sex årstider, med början februari-mars. Nu befinner vi oss i den femte årstiden oktober-november.
Tro det eller ej, men alla årstider manar till aktivitet och nu handlar det om att städa ur växthuset och bädda för det som komma skall.  I min bok Växthuspraktikan finns en lathund för vad som kan vara bra att göra under växthusets olika årstider, med utgångspunkt i den lathunden kommer här en tips-lista på november-fix.
Upphöjda jordbäddar i trä framför växthus.
Ett ouppvärmt kallväxthus håller frosten ute till ganska långt in på hösten och fungerar fint för eftermognad av pumpor, vintersquash och äpplen. Men var vaksam på när minusgraderna smyger in även i växthuset, så att skörden inte blir förstörd.

1. Slutskörda sommarens grönsaker

Kanske har du redan gjort det, om inte så är det nog dags. Plocka in de sista tomaterna, paprikorna, chilin och physalisen, skörda buketter av kryddor och torka eller frys in. Bladgrönt som inte vill ha frost är dags att skörda nu, till exempel den sista mangolden och endiv-salladen. Vintersallat, kålblad och spenat kan du låta stå kvar och skörda av under vintern.

2. Sena sticklingar och vinterförvaring

Kanske har du en jättefin pelargon, physalis eller annan flerårig växt som behöver vinterförvaras, men du har ont om plats. Ibland kan det vara lättare att få plats med några småkrukor och då kan du ta några sticklingar nu, ställ dem ljust (lite extra belysning krävs under vintern. Låt dem både rota sig och växa till innan du eventuellt sätter undan dem i ett svalare utrymme för vinterförvaring. Har du inga problem med plats för vinterförvaring så klipp ner moderväxterna något och sätt undan dem för att ta fram dem i ljuset på vårkanten och ta sticklingar från dem då istället.

Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.
Många av fruktgrönsakerna – chili, paprika, tomater, physalis, tomatillo m.fl. – kan eftermogna inomhus om de kommit en bit på väg i sin mognad. Små gröna tomater brukar jag dock göra inläggning på istället.

3. Ta ner skuggardiner

Dags att tvätta skuggardiner och andra textilier som varit till användning i växthuset under året som gått. Skönt att börja nästa år med rentvättat och du förhindrar att mögelangrepp eller annat övervintrar i växthuset.

4. Städa växthuset

Jag brukar alltid städa växthuset både höst och vår. På våren blir det mer fokus på att putsa glasen riktigt fina inför odlingssäsongen, såhär års ser jag till att få bort all ingrodd smuts från säsongen som varit. Det är både bra för odlingen och själva växthuset att städa bort smuts och spår efter bladlöss och annat som kan ha hälsat på. En hink med varmt vatten och pH-neutralt diskmedel (det är snällt mot linoljefärgen) och en mjuk diskborste och trasa är bra, och så går du över alla partier där det fastnat smuts, på glas och reglar. Sopa golv och spola av allt. Vädra ordentligt så att det torkar upp så mycket det går.

5. Töm krukor eller bädda in dem

Töm krukor och släng sommarens växter på komposten, borsta ur krukorna och ställ dem upp och ner på golv eller hyllor i växthuset. Lägg lister eller pinnar mellan golv och krukor så att det alltid kan cirkulera luft, så fryser de inte fast i underlaget i vinter. Har du växter på kruka som skall övervintra i växthuset kan du bädda in krukorna med någon form av isolering för att undvika att de utsätts för alltför snabba temperatursvängningar.

6. Stäng ventiler och vatten

Ventilerna i grunden ska vara stängda under vintern så att det inte strömmar in onödigt med kyla. Jag brukar ta bort sprintarna i min fönsteröppnare till vädringsfönstren också så att de inte får för sig att öppna sig en solig vinterdag, det är inget måste men vill du vara på den säkra sidan så ryck bort den lilla sprinten och lägg på säkert ställe. Och glöm inte sätta dit den igen på våren.

Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.
Grönkål kan mycket väl stå kvar i landet utomhus, men jag flyttar in den för att den inte ska bli uppäten av älgar, harar och rådjur. Vårblommande lökar planteras på ett djup av 2-3 gånger lökens storlek. Glöm inte att börja vattna på våren när bladen tittar upp.

7. Flytta in från grönsakslandet

Har du grönkål, brysselkål eller purjolök i landet och vill skydda det från viltangrepp i vinter så kan du flytta in plantorna med jordklump och allt och plantera i växthusbäddarna.

8. Sätt vårblommande lökar

Plantera lökar i växthusets bäddar för att få en tidig och härlig blomning. Krokus och våriris är bra för riktigt tidig blomning och fint under träden i växthuset, också i kruka. Tulpaner och narcisser är fint att gruppera , använd gärna lökkorgar så blir det lättare att ta upp lökarna när de blommat över och sätta ut någon annanstans att vissna ner.

9. Förbered varmbädd

Är du sugen på att göra en varmbädd i växthuset tidig vår, så bör du förbereda för den nu genom att gräva bort jord ur bädden där du vill ha varmbädden. Hur du anlägger är ett litet kapitel för sig men det kan du läsa i Växthuspraktikan.

Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *