Att göra i växthuset i Augusti

Litet växthus.
Sommarens kanske vackraste månad är rik på många sätt. I växthuset mognar frukter och grönsaker i en strid ström vilket innebär såväl skörd som skönhet. Under den här månaden är det njutning som gäller men lite jobb i växthuset blir det också.
Augusti är sommarns bästa månad om ni frågar oss. Ljuset förändras från krispigt till mer mjukt och gyllene. När kvällarna blir kyligare är det extremt mysigt att flytta in i ett ljummet växthus som värmts upp under dagen. Kanske tänder vi till och med en eld i kaminen.
Det är också nu som växthusodlingarna börjar leverera grönsaker och frukt. Om sommarens tidigare arbete fallit väl ut så börjar såväl meloner som tomater, gurkor, druvor, chili och kapkörsbär att mogna. Växthuset är aldrig så vackert som nu och vi njuter av prakten. Här är augusti månads att-göra-lista för alla som äger ett växthus.

Sticklingsföröka fikon

Att odla fikon är kul eftersom det är ganska enkelt att få dem att trivas. I växthuset går det dessutom att övervintra dem frostfritt. Vi får inte nog av den här växten och under augusti går det att föröka fikon med sticklingar. De rotar sig i en kruka fylld med porös jord. Klipp cirka 20 cm av ett årsskott, ta bort alla blad nedtill och stick ner den bladfria grenen till hälften av krukans höjd ungefär. Vattna och vänta.

Ta bort eventuella angripna blad och vädra ofta

Det är en ljuvlig tid med hög luftfuktighet i växthuset. Men eftersom ljuset minskar så ökar risken för bladsjukdomar och svampangrepp. Vi vädrar så mycket och ofta vi kan och rensar regelbundet bort blad som är angripna. Trädgårdsmästare Karin Eliasson tipsade i ett tidigare inlägg om saker att tänka när det gäller vädring av växthuset. Att se till så att tekniken fungerar var en punkt på listan. Hela inlägget hittar du i bloggen.

Toppa tomaterna

Arbetet med att tjuva tomater fortsätter och nu toppar vi gärna plantorna så att inga nya blomklasar bildas. På så vis går tomatplantans energi i huvudsak åt till att utveckla de tomater som redan har bildats. Nu är det kvalitet snarare än kvantitet som gäller. Gödsla och vattna regelbundet så att tomaterna fortsätter att växa. Växthusvärmen gör att såväl gödsel som näring förbrukas fort så det gäller att fylla på.

Så i luckor

I takt med att vi skördar kan det uppstå luckor i odlingsbäddarna. Dessa fyller vi gärna med nya fröer av till exempel sallat.  Men vi väntar nog tills i slutet av månaden om augusti blir varm. Det finns sallatssorter som trivs i värme men generellt utvecklas bladgrönsaker bättre och blir godare i svalare klimat.

När det är dags att ta växthusodlingen till en högre nivå ska vi se till att ha en småplantsodling igång. Då är det bara att sätta ner några plantor i odlingsbäddarna när tillfälle ges. På det sättet går det att skörda bladgrönt långt fram på hösten.

Torka chili.

Torkad chili går fint att använda i matlagningen under hela säsongen. Skörda frukterna när de är mogna, använd dem direkt eller lägg dem i en tork av något slag. Lilldal 2:10 har en variant som är praktisk och enkle att använda. Ibland gör vi också en fläta av chilifrukterna. Den blir en vacker dekoration, antingen i växthuset, intill grillen eller i köket.

Ugnskoka tomater.

Det ser ut som om det blir mycket tomater i år. Det godaste av allt är att äta dem direkt, plocka dem från kvisten och hiva in dem i munnen. Men att skära ner färska tomater i en sallad är inte heller så dumt. Är det många tomater som mognar samtidigt brukar vi lägga dem i en långpanna, sprinkla över lite olja, salta och peppra och baka dem långsamt i ugnen. Sedan mixar vi dem till en sås som blir en perfekt bas till höstens grytor och pizzor.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *