Det är dags att städa växthuset

Flaskor med rengöringsmedel.

Hör du till dem som fördrar att städa växthuset så här års istället för på hösten? Fullt förståeligt. Och om sanningen ska fram så kan det behövas en städning både höst och vår. Här är en lathund för dig som känner sig redo att grabba svabben.

Det råder delade meningar om när det är bäst att städa växthuset. Vissa säger att det är bra att göra det redan efter säsongen, på hösten då det ändå är så mycket att göra på våren.
Vitt växthus i motljus en solig vinterdag.
Ett vinterskrufsigt växthus kan vara ack så vackert. Kontrasten mellan insida och utsida förstärker den exotiska upplevelsen av att vara där inne under den kallare tiden på året.
Andra menar att det är synd att städa växthuset på hösten eftersom det är härligt att bevara växtligheten så länge som möjligt. Det kan vara otroligt vackert där inne på hösten och vintern. Det är som att skådespel att se växterna sakta förbereda sig för vintervila och det kan kännas hårt att städa bort den där magin.
Vitt växthus i motljus en solig vinterdag.
En höststädning ger dig försprång i vår när du ska kicka igång odlingarna.

Helt säkert är det att en städning gör susen för både växter och alla som vill njuta av växthuset året runt. I ett rent växthus är det enklare hålla ohyran på avstånd. Om du städar på hösten får du ett försprång när du ska kicka igång med småplantsodlingarna. Men kanske är den perfekta tidpunkten för att göra rent hus i växthuset så här års - när vinterodlingarna ebbat ut och vårens odlingar bara är i startgroparna. 

Det finns många sätt att gå tillväga med städningen, här går vi igenom hur vi brukar göra. Viktigast av allt är att använda rätt städprodukt och mjuka redskap så att de linoljemålade träytorna inte påverkas negativt. 

Lathund för städning av växthus

  1. Ta ut allt löst som finns i växthuset. Rensa bort vissna blad och gamla växtdelar.
  2. Skydda jordbäddarna med plast, eller fiberduk om du har småplantor där.
  3. Blanda pH-neutralt diskmedel och varmvatten i en hink. Det är viktigt att rengöringsmedlet är just pH-neutralt för att linoljefärgen inte ska brytas ner. 
  4. Svabba med svamp och trasa överallt, använd en diskborste så att du kommer åt i alla hörn och springor. En mjuk borste att koppla på vattenslangen, ämnad för biltvätt, kan vara till stor hjälp. Skölj med rikligt med vatten. 
  5. Använd en gummiskrapa på långt skaft till glasen i taket. Lägg en trasa på skrapan för bättre rengöringsgrepp. 
  6. Glöm inte utsidan av växthuset! Om glasen är hårt smutsade så går över de flera gånger med varmt vatten, mjuk svamp och skrapa.
  7. Gör sedan rent allt som ska tillbaka in i växthuset igen. Diska krukor och torka av redskap. Sortera bort allt som du kan förvara i förråd så att utrymmet blir luftigt och skönt att vara i.
  8. Städa i de upphöjda jordbäddarna genom att ta bort vissna växter.
  9. Den som odlat i samma jord under flera säsonger behöver även helt eller delvis byta ut jorden för att tillföra ny kraft.
  10. Låt dörrar och fönster stå öppna så att fukten från den ymniga städningen vädras ut så mycket det går under dagen.
Vitt växthus i motljus en solig vinterdag.

Det här med linoljefärg och rengöring

Många rengöringsmedel har ett högt pH för att lösa smuts och fett på ett bra sätt. Denna typ av rengöringsmedel "löser" dock lätt upp även den skyddande yta som linoljefärgen ger. Därför är det viktigt att använda ett rengöringsmedel som är neutralt, pH7. Idag finns det flera att välja i en vanlig matvarubutik. Välj också ett rengöringsmedel som är miljömärkt så att det inte skadar vattenlevande organismer eller på annat sätt bidrar till att belasta miljön.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *