Gör en god sallad av den växthusodlade gurkan som du kan skörda av så här års. På Årstidernas hemsida hittar du fler gurkrecept som du kan ha användning för om många gurkor blir skördeklara samtidigt.
Gurka är en av de grönsaker som trivs bra i växthus. Allra bäst trivs den när temperaturen kryper upp emot 25 grader. Plantera dem lite längre in i växthuset då drag ifrån dörren kan få gurkplantan på fall.
Framåt sensommaren börjar det digna av gurkor i taket och man kan behöva inspiration till vad man ska göra av dem. På Årstidens hemsida finns det många olika gurkrecept. Jag fastnade bland annat för den här salladen som känns som en variant på en klassisk grekisk bondsallad.
Det här behöver du:
1 gurka, 2 avokado, svarta oliver, hackad persilja, citronsaft, 2 matsked olivolja, fetaost, 1 röd paprika, 3-4 tomater, 1 lök, 1 bunt gröna bönor, svartpeppar, salt
Så här gör du:
Skär avokadon i grova tärningar och strö över citronsaft. Nippa bönorna och koka dem hastigt i saltat vatten i 1-2 minuter. Kyl dem och låt dem rinna av på en handuk. Skär paprikan, gurkan och tomaterna i tärningar och bland ihop. Dela löken på längden och finstrimla den. Blanda ihop oliver, persilja och smulad fetaost. Strö över citronsaft och olivolja och krydda med salt och peppar. Lägg upp på ett stort fat med bönorna i botten, sedan tomatblandningen och toppa med oliv och fetablandningen. Strö eventuellt över lite persilja till allra sist.
Dela