Karin Eliasson installerar ett nytt bevattningssystem i Evas växthus i Nacka och passar samtidigt på att förbättra jorden. Vinsterna är många då jord och vatten är viktigast av allt för ett det bästa odlingsresultat.
Ny kraft i jorden och nytt system för bevattning – underbart! Att vattna smart känns som en av de viktigaste frågorna för ett hållbart odlande – ta vara på regnvatten, vattna bara så mycket som behövs, minimera avdunstning. Allt detta hoppas vi kunna uppnå med det här nya systemet.
Inför varje säsong i växthuset behövs det en liten jordöversyn – hur känns strukturen? hur har vi det med näring? I år ska jag både jordförbättra och lägga in ett nytt bevattningssystem i odlingsbäddarna, lika bra att göra allt samtidigt. Vad gäller jordförbättringen så behövs det oftast tillföras mer näring till jorden på våren men den mår också bra av att grepas runt och luftas lite och tillföras mull. Det är främst mullämnen som förbrukas under ett odlingsår, det både bryts ner av jordorganismer och sjunker ihop lite. Växthusjord innehåller ofta mycket mull, för det är generellt bra för grönsaksodling, men det gör också att jorden ”försvinner” snabbt i odlingsbäddarna och man behöver fylla på varje år.
Först tömmer jag bäddarna nästan helt på jord, för att kunna lägga bevattningen i botten. Det är ett system som bygger på kapillär bevattning. Vattnet kommer underifrån och jordbädden suger vattnet uppåt så att den är lagom mättad. Det gör att växterna har ständig tillgång till lagom med fukt och suger i sig i den takt de behöver, rötterna söker sig nedåt i bädden och det avdunstar minimalt med vatten. Jämn tillgång på vatten är en av de faktorer som har störst betydelse för en stabil och bra tillväxt och fruktutveckling hos växterna. Därför är det med extra stor förväntan som vi lägger ner de här rören! Ska bli spännande att följa säsongen.
Ytterligare en fördel med det här bevattningssystemet är att det går att koppla direkt till ett dagvattensystem. Det innebär att du till exempel kan koppla in avrinning från växthustaket. Så när det regnar fylls rören automatiskt med regnvatten, som ett litet vattenmagasin, vatten som sedan konsumeras av växterna i den takt de behöver. Här kan vi inte göra det, ännu, så vi fyller på rören manuellt från trädgårdsslangen. Ett rör med dimensionen 16 cm i diameter rymmer 15 liter/m.
Jag lägger tidningar under rören för att sedan fylla dem med vatten. Om rören skulle läcka någonstans syns det tydligt på tidningarna. Om allt ser bra ut kan jag fylla bäddarna med jord igen.
Till slut fyller jag på bäddarna både med den gamla urgrävda jorden och en ny blandning. I år valde vi att jordförbättra de här bäddarna med kogödsel, biokol och en matig jord med både lera, barkmull och torv, jag öser ner lite av varje i bädden och blandar runt. Det vi nu behöver följa upp är om jordblandningen verkar tillräckligt bra på att suga upp vatten underifrån, om inte får vi fundera på tillskott av något med god kapillär sugförmåga, till exempel pimpsten. Men jag tycker den här jordblandningen kändes riktigt bra och vi hoppas på gott resultat!
Dela
2 Comments on “Jord och vatten – grunden till allt”
Intressant. Hur blev utfallet?
I Nacka är odlingsbäddarna för grunda så det gick inte särskilt bra. Men Karin som du ser på bilden har installerat samma system i sitt växthus hon byggt med rejäla odlingsbäddar, resultatet är helt fantastiskt. Läs om hennes växthus här;
https://swedengreenhouse.se/vara-kunder/tradgarsmastaren-och-arkitekten-pa-sodermoja/
Kontakta Karin om du vill ha mer info om systemet.
karin@tankarochtradgard.se