Vi älskar julen och framförallt älskar vi julen innan det blir jul … Sagt och gjort. Klart att vi ska fira ”Lilla Julafton”.
Och om vi gör det nu så hinner vi med en till innan det är julafton på riktigt. Ett sätt att dubbla, om inte trippla, njutningen … Och var är den ultimata platsen att iscensätta en tilldragelse av det slaget? I glädjeväxthuset – förstås! Menyn då? Inget märkvärdigt utan bara två av julens riktiga höjdpunkter: Janssons frestelse och lyxiga ägghalvor med färska räkor.
Enklast tänkbara ljuskrona – dessutom den vackraste. Späda kvistar av gran-, lingon- och enris – upphängd med röda sidenband. Voilá!
Dukat och klart under överinseende av den allestädes närvarande dvärgpudeln Musse.
En festdukning i det lilla i meningen av en slags omärkvärdighet. Gott och blandat.
Ägghalvor, viktigt är att gulan fortfarande har en solgul och krämig konsistens – får absolut inte ha stelnat till torr ljusgulhet. Toppa med handskalade färska räkor som vilar på en bädd av hemslagen majonnäs och förstås – rikligt med klippt dill. En enkel rätt som blir till lyx bara med lite extra omsorg.
Med Janssons frestelse är det precis samma sak. Extra omsorg om utvalda råvaror höjer rätten till oanad kulinaritet. Vi använde det mest klassiska receptet – inga konstigheter.
Matbilder med halväten mat är egentligen inte min grej. Trots det känner jag ändå hur gott och festligt det här var – i all sin enkelhet.
Lyxen i att dröja sig kvar vid bordet och utan stress njuta av och såväl av miljön som växtkraften i det vintergröna – allt ackompanjerat av en sprakande brasa. Vi valde med avsikt att duka upp redan vid 17-tiden för att inte behöva bryta upp så abrupt. Slippa det där klassiska – oj, nu måste vi gå in …
Den där sista skvätten i vinglaset är alltid godast vid våra vanliga lördagsmiddagar. En skvätt som visade sig vara ännu godare ute i den här miljön …
Nu bjuds ingen återvändo. Bara att bita ihop och dra sig inomhus, i alla fall om man vill kolla på ”Så mycket bättre” – och det vill vi. Vilken höjdarsäsong.
Var de inte kallt att sitt och äta i växthuset undrar säkert någon? Nä, inte alls! Möjligen lite svalt till en början. Braskaminen, en bra fleecetröja, levande ljus och två mänskliga värmeelement gör hela upplevelsen till något extra. Mys 2.0. Det nya supertrendiga och svenska myset – allt enligt New York Times.
Dela