Egentligen hör chili till de växter som ska sås riktigt tidigt på året. Men tacksamt nog är släktet stort, med massor av olika arter och sorter som kräver olika lång utvecklingstid. Här ska du få tips på några sorter du kan satsa på om du är sent ute men ändå vill odla chili i växthuset och få en garanterat stor och härlig skörd.
Hur hett är hett?
Man ska alltid akta sig för att generalisera, men nu tänker jag göra det i alla fall – när det gäller chili och hetta så finns det ett litet knep att gå efter; ju mindre och spetsigare frukt, desto starkare. Det kan vara användbart som något slags rättesnöre om du står i butiken och inte kan provsmaka innan köp. Köper du en fröpåse så anges ofta styrkan som ”mild”, ”het” eller ”medelhet”. I ärlighetens namn säger det inte så mycket. Det enklaste sättet att förstå hetta är att sätta chilin i jämförelse med andra på en skala – just därför har Scoville-skalan uppkommit.
Sådd och odling av chili
En bra odlingsstart för chilin gör att du får en vacker planta under en lång säsong. Hur höga de blir varierar något mellan sorterna men för de jag föreslagit handlar det om plantor cirka 50 och 100 cm höga. Här följer några tips för en bra odlingsstart:
- Så i frisk såjord. Köp på påse eller blanda själv, men då är det bäst att sterilisera den. Det gör du för att ta bort eventuella svampar eller ägg från skadedjur. Bred ut på plåt och ställ i ugnen på 150 grader ett par timmar.
- Mjuka upp fröhöljet på chilifröet genom att lägga det i fuktigt papper i en plastpåse i något dygn innan sådd, eller rugga försiktigt upp ytan mot en sten. Det gör att fröet drar åt sig fukt och vaknar lite lättare i jorden.
- Så fröna i plugg eller i små krukor, på cirka en centimeters djup, i fuktig jord.
- Spänn perforerad plast över krukorna eller ställ dem i en plastpåse lätt öppen i toppen, så att luft kan cirkulera, men jorden hålls fuktig.
- Värme underifrån gör att fröna gror fortare. Sätt krukorna på en värmematta, golv med golvvärme eller ovanför ett element.
- När grodden visar sig måste plantan ha ljus. I mars kan det fortfarande vara bra med extra växtbelysning 12 timmar om dagen. Har du inte det så ställ krukorna så ljust du kan i ett fönster. Ljuset behövs för att plantorna ska växa lagom fort i förhållande till temperaturen. Blir de för rangliga är det risk att de inte riktigt hämtar sig och inte ger bra med frukt under sommaren.
- Se till att jorden hålls fuktig men inte blöt.
- När fyra-sex blad har utvecklats planterar du om i lite större kruka med näringsrik planteringsjord. Sätt plantan lite djupare ner i jorden än den stod i sin förra kruka, så utvecklas det rötter från stjälken under jord och rotsystemet blir kraftigare.
- Börja näringsvattna efter ett par veckor, först svag näring när plantan är liten, sedan lite starkare under växtsäsongen.
- Plantera om i takt med att rötterna når ut till krukväggen.
- När temperaturen är stadigt över 12 grader i växthuset kan du sätta ut chiliplantorna. Låt de vänja sig långsamt genom att ha dem under fiberduk första dygnen.
- Glöm inte att chili behöver pollineras för att ge frukt – skaka grenarna emellanåt och låt bin och andra pollinerande insekter få komma åt plantorna.
Bonus-tips för dig som vill ha riktigt stor skörd!
Klipp bort de första fruktanlagen på plantan så stimuleras den att förgrena sig och växa lite till. Det tjänar du på i slutänden då fruktsättningen blir ännu bättre.
Och sen då?
Sen kommer den efterlängtade skörden. Det kan bli ganska mycket chili på en gång och det är inte alltid man kan konsumera färsk chili i den takt man skördar. Många av de sorter jag föreslagit här ger ganska köttiga frukter, som med fördel kan förvaras i kylskåp. Lägg dem i en plastpåse med lufthål och lägg i hushållspapper som suger åt sig kondens. Byt pappret när det blivit blött. Det är ett bra sätt att förvara chilin om du vill kunna använda den färsk under en tid. Jag brukar göra varianter på sambal när jag får mycket frukt. Den lite tunnare chilin får torka och bli till chiliflingor. Det känns lite märkligt, att redan nu i mars prata om skörd, men kanske kan jag locka dig att odla lite mer chili än du tänkt, genom att dela mitt favorit-sambalrecept på gula chilisorter. Den blir underbar på en blandning av Hungarian Wax, Hot Lemon och Bulgarian Carrot.
Läs och låt dig lockas. Och skynda dig sen att så!
Gul sambal
500 g gula chilfrukter
150 g vitlök, skalad och finhackad
150 g ingefära, skalad och finhackad
2 stjälkar citrongräs, fint strimlad (använd bara den vita, mjukare delen av stjälken)
1, 75 dl vit balsamvinäger eller äppelcidervinäger
240 g socker
En nypa salt
1 msk rivet limeskal
Skölj och torka chilifrukterna, skär bort skaftet. Du kan välja att ta bort en del av kärnhuset om du vill ha en mild sambal. Kör chili, hackad ingefära och hackad vitlök i en mixer. Häll successivt i vinägern tills allt är väl blandat. Ta ut puréen och lägg i en kastrull. Koka upp. Akta ögonen och andas inte in ångorna – det är starkt. Sänk temperaturen och låt sjuda i 3 minuter. Tillsätt sockret och rör tills det har löst sig. Salta försiktigt och tillsätt limeskalet. Ta bort från spisen. Häll på heta burkar och förslut, låt svalna och förvara i kylen. Det går också utmärkt att frysa, låt då sambalen svalna innan den hälls på burk och läggs i frysen. En fantastisk smaksättare till vegetariskt, fisk och kyckling, till dressingar, marinader, kalla och varma såser och soppor.
Dela