I ett orangeri odlas växterna i kruka

Krukor för odling i orangeri.
Krukodlade växter är en smart och vacker odlingsmetod i inglasade uterum av olika slag. Här bjuder vi på krukinspiration för den som önskar komplettera sina odlingar i platsbyggda bäddar med växter i vackra krukor.
Att komplettera sina odlingar med krukplanteringar är inte bara väldigt fint. Det är också fiffigt eftersom krukor är flyttbara och därmed användbara utomhus under sommarsäsongen och inne i växthuset under vintern om man skulle önska. Det man ska tänka på är att köpa tillräckligt stora kärl och krukor, framför allt om man vill kunna odla grönsaker i dem. Normalt ska man inte behöva tänka på att skydda växter som odlas i ett begränsat kärl, även om du har ett kallväxthus. Men om kylan blir ihållande under en längre tid så är säckväv både ett vacker och användbart material som skyddar såväl krukor som växternas rötter från att frysa under vintern.
Numera finns det en mängd olika krukor i butikerna och det är vackert att blanda några olika modeller och storlekar tillsammans i en grupp. Vanliga baskrukor i lera är alltid användbara och dessutom slitstarka. Det finns också fina krukor på de större varuhusen som vi använt oss av i omgångar. Glöm inte heller bort antikhandlare och auktionssajter. Där kan man ofta hitta unika krukor, kanske inte till fyndpriser numera. Men rimligen borde du kunna komma undan med en mindre slant.
Här delar vi med oss av några krukor som vi sett och gillat. Det är både större och mindre modeller användbara för odling av såväl blommor som grönsaker.
  1. De råa metallkrukorna som företaget Unik Design tillverkar i olika storlekar och former är så pass rejäla att de kan ersätta de platsbyggda odlingsbäddarna. De runda är däremot väldigt vackra till citrus- och olivträd. De får en vacker rostig patina efter en tid i det fuktiga orangeriet. Zetas brukar ha ett sortiment av de här krukorna i sin handelsträdgård.
  2. De rejäla krukorna från Medelhavskeramik har vi egna erfarenheter av.  Eva Halfwordson har använt deras krukor i sitt växthus i många år nu. Företaget har ett varierat sortiment med stora och små krukor i olika modeller och design. Dessutom ska de vara frostbeständiga.
  3. Paradisverkstan är baserade på Öland där de skapar magisk keramik, till de dukade bordet bland annat. Men de har också tagit fram en serie vackert glaserade krukor i stilren form. De finns i olika storlekar men de är ändå lämpligast till orangeriets mindre växter.
  4. De många växthusen med betonggolv av olika slag behöver ha krukor som matchar. De enkla raka krukorna från Dbkd är tillverkade av metall och finns i olika storlekar varav den största mäter cirka 40 centimeter i höjd.
  5. Trätunnor är något av det vackraste som finns och passar också till orangeriets alla växter. Den här kommer från Zetas handelsträdgård.
  6. Det danska företaget Bergs Potter tillverkar klassiska krukor i italiensk lera i olika modeller och färger. Företaget grundades år 1942 och idag är det generation nummer två som driver företaget. Just nu är vi väldigt förtjusta i modellen som kallas Hoff, som med det höga fatet får en fin minimalistisk siluett. Faten finns både i oglaserad lera och glaserade i olika färger. Faktiskt att faten är så pass höga att det går att använda dem för sig själva - till frösådder till exempel.

Foto: Dbkd, Bergs potter, Medelhavskeramik, Paradisverkstan, Zetas, Unik Design, Helena Kaasik.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *