Skapa orangerikänsla med krukor

växter mot vägg i växthus
Orangeriet förknippa ofta med murverk och krukodlingar. Här bjuder vi på krukinspiration för den som önskar skruva intrycket av växthus åt orangerihållet.
Att komplettera sina upphöjda bäddar med krukplanteringar är inte bara väldigt fint. Det är också fiffigt eftersom det handlar om flyttbara kärl som  därmed blir användbara både utomhus, i växthuset och inomhus under vintern. Det man ska tänka på är att köpa tillräckligt stora, framför allt om man vill kunna odla grönsaker i dem. Tänker du ha dem utomhus året runt ska du också tänka på att skydda dem under vintern. Utslitna yogamattor, frigoloitlådor och säckväv är användbara material i sammanhanget.
Numera finns det en mängd olika krukor i butikerna och det kan vara vackert att blanda några olika modeller och storlekar tillsammans i en grupp. Vanliga baskrukor i lera är tillräckligt vackra och dessutom slitstarka. Det finns också fina krukor på de större varuhusen som vi använt oss av i omgångar. Glöm inte heller bort antikhandlare och auktionssajter. Där kan man ofta hitta unika krukor, kanske inte till fyndpriser numera. Men rimligen borde du kunna komma undan med en mindre slant.

Numera finns det en mängd olika krukor i butikerna och det kan vara vackert att blanda några olika modeller och storlekar tillsammans i en grupp.

Här delar  vi med oss av några krukor som vi sett och gillat. Det är både större och mindre modeller användbara för odling av såväl blommor som grönsaker.

  1. SMD Design är ett litet familjeföretag med bas i Småland som gör sparsmakade möbler för hemmet tillsammans med en liten kollektion för utomhusbruk där krukan i sandgjuten aluminium ingår. Det finns även en spaljé som passar till den.
  2. Det danska företaget Bergs Potter tillverkar klassiska krukor i italiensk lera av olika kvalitet och färg. Företaget grundades år 1942 och idag är det generation nummer två som driver företaget. Just nu är vi väldigt förtjusta i modellen som kallas Hoff, som med det höga fatet får en fin minimalistisk siluett. Faten finns både i lera och glaserad i olika färger. Faktiskt att fatet är så pass högt att det går att använda för sig själv.
  3. Det Gotländska företaget Salvia har tillsammans med det italienska företaget Benegiamo i Apulien tagit fram en keramikserie där den här halvglaserade krukorna ingår, väldigt användbar för mindre växter och skott. Kanske är det också den perfekta basilikakrukan i vinter. Du hittar den bland annat på Åhléns.
  4. De många växthusen med betonggolv av olika slag, som vi sett den senaste tiden behöver ha krukor som matchar. Den enkla raka krukan i olika storlek finns på Jysk i ett par olika storlekar varav den största mäter 41 centimeter i diameter.
  5. Trätunnor är något av det vackraste som finns och passar också i orangeriet oavsett färg, golv och modell. Den här kommer från Zetas handelsträdgård som ju också har en fin webbshop.
  6. Vanliga lerkrukor som du kan hitta i närmaste livsmedelsbutik blir med tiden fint patinerade och en riktig prydnad i växthuset. Men om du vill uppdatera den klassiska varianten så tycker vi att Designtorgets modell i ljus lera, med mjuk rundning i botten är väldigt trevlig. Den finns så klart på Designtorget men faktiskt även på Åhléns.

Foto: SMD Design, Bergs potter, Salvia/Åhléns, Jusk, Zetas, Designtorget, Helena Kaasik.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.