Odla tomater i växthus

Sgh Dahl 23

Sgh Dahl 23

Tomater är en växthusfavorit som är värd att lyftas varje vår. Smaken av en solmogen tomat plockad från egen odling går inte att jämföra med något annat. Nu finns det också en enorm variation i färg, storlek och form att välja bland, för den som känner sig trött på rund och röd. Vad sägs om gul, svart, strimmig, plommonformad, biffig eller platt?

För att hjälpa dig att navigera lite i tomatdjungeln kan vi först tipsa om att rikta blicken mot de som kallas växthustomater – sorterna som har svårt att mogna i utomhusklimat. Gör först och främst plats för dessa i växthuset – de andra sorterna som är mer tåliga kan ju bo i krukor utomhus längs husväggen till exempel.

Förodla inomhus

Räkna med att kicka igång odlingen i växthuset någon gång i början av maj. Det tar cirka 6 veckor för en planta att bli redo för utomhusplantering så i mitten av mars kan man alltså starta sin odling inomhus, om du vill så själv. Ett alternativ är naturligtvis att köpa färdiga småplantor så fort de finns tillgängliga i butikerna.

När temperaturen nattetid är minst 10 grader i växthuset är det dags att plantera ut tomaterna i växthuset. Plantor som du köper i butik är sällan avhärdade och kommer reagera på solen i växthuset, ge dem därför lite acklimatiseringstid genom att skugga dem med en gardin eller fiberduk ett par dagar. Det gäller ju också om du flyttar egna plantor från inomhus och ut i växthuset. All omställning är lite småjobbigt för växter.

Jorden i bäddarna  ska vara av bra kvalitet, porös och näringsrik. Grundgödsla med stallgödsel och jordförbättra även gärna med kompost. Planteringsavståndet ska vara cirka 50 cm. Pllantera tomaterna djupt. Det går bra att ta bort några bladpar längst ner för att kunna sätta plantan ordentligt djupt i bädden.

Bind upp plantorna men tänk på att stammen kommer att bli tjockare under tiden som de växer. Knyt alltså inte åt snöret för hårt runt stjälken. Knyt hellre runt en stödpinne om du vill skydda stjälken.

Odla, tomater, västhus, orangerier, soläskande, odlingsvärda, värmeälksande, upphöjdajordbädar
Vattna, tjuva, vädra, pollinera

Vattna plantorna regelbundet. Om plantorna får ojämnt med vatten kommer de att reagera med att frukten får sprickor eller eventuellt pistillröta. Ta bort gamla blad som sitter under tomatklasarna och tjuva sidoskotten som växer ut från stammen så att den kan växa och bli robust.

Växthuset bör inte bli för fuktigt. Vädra regelbundet. Det förhindrar att svampsjukdomar får fäste. Vattna helst på morgonen så att fukt på blad hinner torka under dagen. Om det blir mer än 30 grader i växthuset behöver man ordna med någon form av skugga och också ventilera ordentligt.

Även om du har insekter i ditt växthus kan det vara bra att hjälpa till med pollineringen genom att mycket försiktigt skaka plantorna någon gång om dagen. Om du har satt pinnar som stöd kan du slå på dem lätt med handen eller med något verktyg som du har till hands.

Om du gödslat bra i samband med plantering, behöver du inte tillföra någon näring förrän i mitten av juni. Gräsklipp, hönsgödsel, nässelvatten eller ett ekologiskt flytande gödsel som passar till tomater fungerar bra.

Om plantorna slår i taket är det dags att toppa dem.

Img 20210727 202023

Skörda

Knipsa regelbundet bort blad under klasarna men lämna några kvar. Bladen behövs för att plantan ska fotosyntetisera och få energi att sätta frukt. Mot slutet av säsongen, när plantan inte ska sätta mer frukt utan mer lägga energi på att låta den frukt som finns mogna, kan du ta bort bladen helt. Bäst är att skörda tomater helt mogna, då har de utvecklat smaken som mest. I slutet av säsongen kan du dock skörda en del omogna tomater också för att rädda dem från frost. Låt de omogna tomaterna ligga framme och eftermogna i köket.

Föregående inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *