Ett recept från Piemonte
Receptet kommer från Piemonte och serveras traditionellt på hösten i skördetider. Bagna cauda serveras varm till både tillagade och rå grönsaker. Favoriter är grillad paprika och rå bitar av kardon. Kardon skulle jag vilja prova att odla. Det är stora vackra tistlar. Man äter stjälkarna och smaken påminner om jordärtsskocka. Men de ser ut som grova stjälkar av bladselleri.
Det som också passar bra med Bagna cauda är den första skörden av potatisar vilka alla grönsaker är goda tillsammans med, hel ugnsbakad lök, fänkål, jordärtskockor och rödbetor till exempel.
Jag tänker också att Bagna cauda är gott ihop med grillade lammkotletter med nypotatis och spenat. Eller varför inte till en enkel äggröra med och rostat lantbröd.
Bagna Cauda
Ca 4-6 portioner.
- 1 liten färsk vitlök.
- En burk sardeller.
- 1 dl olivolja.
- 2 msk smör.
- eventuellt lite kryddgrönt som till exempel persilja eller oregano.
Skala vitlöken och finhacka den. Värm upp olivoljan i en liten kastrull och lägg i vitlök och sardellerna. Låt puttra mycket sakta i ca 15 minuter tills sardellerna har smält och vitlöken mjuknat och fått god smak. Rör i smöret. Strö eventuellt över lite kryddgrönt.
Servera Bagna caudan varm med ett gott bröd eller crostinis och fint ansade grönsaker t. ex späd nyskördade sparris, krispiga små morötter och rädisor.
Tips! om du har en liten fonduegryta så kan du använda den för att hålla Bagna caudan varm i växthuset.
Lycka till! Sanna.
Dela