Nu skördar jag zucchini. När den växer som mest kan man även passa på att skörda lite mindre frukter.
Jag lagade en sallad med zucchini som blev god till grillad fläskkarré, kokt nyupptagen färskpotatis och en varm tomatchutney med anchochili. Det passade bra med ett glas svalt spanskt rött vin i glaset.
Så här lagade jag salladen:
- Blanda 2 dl tjock yoghurt med 1-2 pressade vitlöksklyftor, 1/2 tsk strösocker, finrivet skal av 1/2 citron. Salta och låt smakerna stå och dra en stund.
- Skölj ett par zucchinis och några rädisor. Skiva dem riktigt tunt. Jag använde min mandolin. Ta vara på och skölj blommorna, de är vackra att garnera med.
- Plocka lite färska kryddor t ex gräslök, persilja, mynta
- Skeda upp yoghurten i botten av ett stort fat. Ringla över lite god olivolja. Lägg på tunt skivade zucchini och rädisor. Salta och peppra. Strö över rikligt med finhackade örter. Hacka lite rostade mandlar och strö över. (jag köpte rostade Valenciamandlar, så goda!). Ringla på lite mer god olivolja, några droppar citron och kanske lite flingsalt ytterligare och nymalen peppar.
Så här kokade jag chutneyn:
Skålla ett par tomater, dela och koka i en liten kastrull med några vitlöksklyftor, en skvätt sherryvinäger, lite råströsocker och chiliflakes. Koka sakta ihop till en chutney i ca 20 minuter. Salta och smaka av så det blir en god balans.
Augustikvällarna är så sköna i växthuset! Sanna
Dela