För lite drygt två år sedan så tröttnade jag på att köpa gödsel. I sanningens namn handlade det ganska mycket om att jag tröttnade på att transportera gödsel till den ö där jag håller till under sommarhalvåret. Sedan dess har jag försökt att vara helt självförsörjande på den gödsel jag berikar min jord med och havet har blivit min nya guldgruva.
Jord och näring är ett ämne som aldrig blir inaktuellt och där det alltid finns mer att upptäcka, mer att prata om. Egentligen är jag inte alls emot all gödsel som kan handlas i butik, men jag ska sanningsenligt säga att jag blivit ganska bekymrad över den pyralidsmitta som trängt sig in i många ekologiska gödselmedel som säljs i handeln och som gör det knepigt att förlita sig på dem.
Att använda tång som gödselmedel är ingen dum idé, särskilt för den som har en havsnära trädgård.
Som ekologisk odlare vill jag helst inte använda konstgödning och då återstår just att göra sin gödsel på egen hand.
Knepet för att få det att fungera bra tycker jag har varit att använda sig av flera olika gödselvarianter. I växthuset använder jag mig främst av bokashi, vanlig kompost, gräsklipp, näringsvatten av allehanda gräs och ogräs, och så tång. . Om du har en gammal fastighet vid vattnet så har den kanske tångrätt, som innebär att du kan hämta tång från stranden. Den rätten är inget som ryms inom allemansrätten, så om din egen fastighet inte har tångrätt eller att rätten att hämta tång ryms inom medelmeskapet i en samfällighet, så får du fråga den som äger strandfastigheten om du kan ta. Det brukar inte vara problem, de flesta vill bli av med högar av tån
Att ha mycket yta är lyx. Här kan jag samla kompost av olika slag och sålla komposten till fin mylla. I den stora plåtlådan komposterar jag bokashi som jag inte har plats att gräva ner direkt i odlingsbäddarna.
Det som är mest tillfredsställande med denna strategi är att jag känner mig ganska oberoende där jag går och fixar i min odling. Jag tar det som finns runt mig och berikar min jord med det och det känns både hållbart, billigt och tillräckligt.
Vi fick en väldigt bra kommentar om tångrätt av en följare på Instagram, så nu har vi uppdaterat och förtydligat i texten.
Tången är det som kanske är minst vanligt i min gödselpalett. Men vi är ganska många som bor vid vattnet och som skulle kunna använda oss mycket mer av grönmassan från havet som gödselmedel. Jag använder tång på tre olika sätt: komposterad tillsammans med gräsklipp eller annan grönmassa, soltorkad och söndersmulad till ett näringspulver för krukväxter och hel och färsk som täckmaterial i odlingsbäddarna. För att låta kompostera sig kan det vara bra att ta upp tången nu på hösten när den blåser upp på stränderna och lägga den på kompost.
I mina bäddar i år har det stått mangold under tomatplantorna och som täckmaterial har jag på sensommaren använt färsk tång.
Tång innehåller mycket näring och mineraler men kan dessvärre också innehålla tungmetaller från havet. Därför är det bra att inte bara förlita sig på tång som näring i sina odlingar, utan blanda med annat. Det är också väldigt olika vilken förmåga olika växter har att suga i sig tungmetaller vilket gör att den kan användas lite flitigare i vissa bäddar och mer försiktigt i andra. Tomater, auberginer och chili funkar bra, potatis jättebra, medan sallater och bladkryddor är känsligare.
Att vända ner tång i samma jord år efter år kommer att betyda att det blir större och större ansamling av tungmetaller, därför kan det vara smart att just täckodla med tång så att näringen tillförs växterna och sedan lyfta bort tången och låta den kompostera någon annanstans, vändas ner i någon perennrabatt till exempel. En annan sak som är bra att känna till gällande tång är att den kan vara salt, speciellt om den är upptagen på västkusten. Även om den tången jag tar upp i Stockholms skärgård inte är nämnvärt salt så låter jag den alltid sköljas ur innan jag lägger den på bäddarna, det enklaste är att låta den ligga ute i regn ett tag, eller lägga den i en balja med regnvatten.
Nu är det ju inte bara tång man kan använda om man bor vid vattnet utan även blad från vass och sjögräs. För några år sedan gjorde Skärgårdsstiftelsen i Stockholm en liten rapport med bland annat tips gällande odling i tång och hur man kan skörda den.
En vanlig trädgårdskompost är i sig en tavla av mångfald.
Nu har jag pratat mig varm om havets växtlighet, eftersom det kommit att bli min närmsta naturresurs. Men faktum kvarstår att det är mixen av olika gödningsmedel som är det som gör odlingen stark. Det gäller faktiskt oavsett om vi är självförsörjande eller köper vår gödsel. Variationen av gödseltyp minskar risken för obalanser i jorden och ökar chansen till en frisk och levande odlingsjord. Mångfald – det är ett bra honnörsord som fungerar i många olika sammanhang.