Dukningsinspiration för måltider i växthuset.

Fajans från Bordallo Pinheiro för fester i växthus.

Det är lätt att falla för den naturtrogna fajansen från Portugal. Trots det smått kitschiga uttrycket passar grönsaks- och blomformerna in i de flesta stilar. Jag besökte nyligen företagets nyöppnade butik i Paris för att spana på fajans i olika former och prata portugisiska dukningstraditioner.

Det är något magiskt med fajansen från det portugisiska varumärket Bordallo Pinheiro. Det går att hitta en plats för den vare sig stilen är minimalistisk, klassisk eller romantisk hemma. De uttrycksfulla och bedårande formerna balanserar på gränsen till kitsch men håller sig på rätt sida tack vare färgskalan och det naturtrogna formerna. I trädgården har den en given plats i sommar och när vi hade kundkväll tidigare i somras dukade Eva med kåltallrikarna som ingår i företagets sortiment.

När vi bjöd in våra kunder en kväll i försomras dukade vi med kåltallrikar från Bordallo Pinheiro.

Företaget grundades år 1884 av konstnären och illustratören Bordallo Pinheiro i Caldas da Rainha, strax norr om Lissabon i Portugal. Han älskade naturen och var ofta utomhus för att studera djur och växter. Med en stor portion humor, influenser från Art Nouveau och morisk design skapade han olika objekt framför allt till det dukade bordet. Kål, tomater, pumpor, meloner och blommor som margerit, dahlia och rosenskära samsas med katter, fiskar, hundar, grodor och lyckobringande svalor i Parisbutiken som öppnade i vintras.

De tillverkas i former och målas till viss del för hand för att få det rätta uttrycket. Det finns cirka 7000 olika modeller i sortimentet och kollektionen utvecklas hela tiden. Den senaste har ett exotiskt tema och en viss del av vinsten avsätts till förmån för återplantering av träd i Amazonas.

fajans till växthusfester.

- Kålformen var en stark symbol för vanliga människor och i portugisiska hem var just den formen länge stapelvara. Den hör fortfarande, tillsammans med tomatformen, till de som vi säljer bäst, berättar Isabelle Dehillotte som tillsammans med kollegan Christina Simoes ansvarar för butiken på Boulevard Saint-Germain i den franska huvudstaden.

Fransmännen har en särskild relation till den portugisiska fajansen. På världsutställningen i Paris 1889 fick företaget ta emot pris för sitt arbete med att med hjälp av ny teknik bevara ett kulturarv.

Även i Sverige börjar Bordallo Pinheiros grönsaksfajans bli bekant. Den smälter fint in sortimentet hos såväl Arket som Svenskt Tenn och Artilleriet. Men om du vill besöka en av företagets butiker får du ta dig till Paris där man nyligen öppnade sin andra butik strax intill Place de la République.

Och visst passar de här tallrikarna fint att duka med i spenaten, vare sig det är en enkel middag i växthuset du förbereder eller en buffé i trädgården du dukar upp för.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *