William Morris och hantverket

Vare sig du söker inspiration till ditt växthus, din trädgård eller ditt vardagsrum så är William Morris värld av organiska mönster alltid en källa. För oss har han alltid varit en husgud, mycket tack vare kärleken till hantverket.
När vi hälsade på hos Dan och Eva Regberg i Trosa så var växthuset dekorerat med kuddar och dyna gjorda av en textil med sirligt bladmönster. Just det här mönstret kallas för Willow Bough och det är den engelske multikonstnären William Morris som skapat det. Förutom mönsterdesign och möbelformgivaren ägnade han sig åt konst, arkitektur, bevarande av gamla byggnader och konsthantverk.
Växthuset vi byggt i trädgården vid Nynäs slott.
I soffan är dyna och kuddar klädda med William Morris Willow Bough.

En vackrare värld

Han skrev också både böcker och poesi, startade bokförlag och skapade ett eget typsnitt. Det sägs att han sov i en säng som var ansluten till en vävstol. På det sättet kunde han börja väva så snart han slog upp sina blå på morgonen. I grunden var han en formgivare som utforskade många olika material. Han gjorde glasmålningar, kakel, illustrerade barnböcker och satte sina blommiga mönster på alla möjliga inredningsdetaljer.

Det starka engagemanget bottnade i en vilja att skapa en vackrare värld för människor.  I tider när allt skulle effektiviseras och industrialiseras ville han slå vakt om hantverkskunnande, småskalig tillverkning, drägliga levnadsvillkor, jämlikhet och rättvisa.

Det är ett engagemang som, tillsammans med historiska referenser från framför allt Medeltiden, är märkbara i hans arbeten. Det gör att de är generationslösa, hållbara över tid och känns aktuella än idag.

Redan efter sin universitetsutbildning började William Morris arbeta som arkitekt och ritade bland annat ”The red house” som han gav i bröllopspresent till sin universitetkärlek June.

Men i slutet av 1800-talet hade William Morris svårt att hitta inredning som han tyckte om och började därför designa möbler och mönster till textiler och tapeter. Sitt hem inredde han med handbroderade textiler och handgjorda möbler. När det var klart insåg han att det här med inredning var en affärsidé. Inredningsföretaget Morris & co var fött.

Morris för Sverige och Sweden Green House

Han var väldigt inspirerad av naturen vilket också har blivit teman för hans mest populära mönster. Otaliga är de rum som, välden över, prytts med textiler och tapeter med namn som ”Honeysuckle”, ”Pimpernel”, ”Strawberry Thief” och ”Chrysanthemum”. Man kan faktiskt gå på botaniks upptäcktsfärd i dem.
Sverige är en stor marknad för Morris & Co. Vår starka relation till natur och trädgård kan vara en av förklaringarna till att vi älskar de organiska mönstren så mycket. Vår egen Josef Frank sägs ha inspirerats av William Morris. För oss har han med sin vurm för hantverket och naturen alltid varit en stor inspirationskälla, ja faktiskt något av en husgud.
Det stora växthuset som vi byggt på Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg.
Det sägs att Josef Frank var inspirerad av William Morris. Det organiska formspråket märks åtminstone tydligt i den österrikiske formgivarens mönster vilket också uppmärksammas i butiken Svenskt Tenn, där blommor och växter alltid är vackert exponerade. Foto: Svenskt Tenn.

För den riktige entusiasten kan vi tipsa om William Morris Gallery, beläget i Walthamstow i Waltham Forest strax utanför London. Där finns världens största samling av William Morris arbeten, bland mycket mer.

Det stora växthuset som vi byggt på Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg.
Trädgård och växthus på Lidingö i Stockholm skapad av Marika Delin Trädgård.

Den här trädgården och växthuset tycker vi känns som om det skulle kunna vara hämtat ur William Morris egen trädgård. Men vår kund bor på Lidingö utanför Stockholm och Det är Marika Delin Trädgård som så fint fått ihop trädgården med växthus och bostadshus. Många av träden som fanns i trädgården är bevarade som inramning till de nyplanterade rabatterna - eller nu är det några säsonger sedan så det har nog växt till sig till en frodig trädgård vid det här laget.

Vi är så glada över våra duktiga samarbetspartners som gör sitt bästa för att förvalta och förstärka platsens själ.

Foto: Millesgården, William Morris Gallery i London, Borough of Waltham Forest, William-Morris-by-Abel-Lewis-DcWilliam-Morris-Gallery-London-Borough-of-Waltham-Forest, Helena Kaasik.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *