Jag brukar dela upp tomaterna i olika kategorier: de som har börjat bli röda får ligga och eftermogna i köket, vintertomaterna hänger jag upp eller lägger luftigt i lådor för förvaring, de små gröna tomaterna passar bäst att sylta och de lite större gröna tomaterna festar familjen loss på ganska omedelbart – som stekta delikatesser.
Gröna tomater kan både betyda omogna tomater och tomater som helt enkelt är gröna även som mogna. I det här fallet pratar jag om omogna tomater. Det går utmärkt att äta även omogna tomater, bara man inte äter för mycket. De innehåller ämnet tomatin som kan ge magont om man får i sig för mycket. Därför rekommenderar jag att alltid tänka på gröna tomater som snacks eller tillbehör.
Det här receptet levererar till exempel urgoda, stekta gröna tomater, med en oslagbar kombination av syrlighet, sötma, sting och krisp. Här får jag också användning för lite olika chilifrukter som hänger kvar på sina plantor. Stekta gröna tomaterna är perfekta som tillbehör till en grill-höstbuffé i växthuset.
Gör så här
Stekta gröna tomater
3 gröna tomater (12 skivor)
1 ägg
2 msk mjölk (av valfri sort)
1 dl vetemjöl
1,5 dl polenta
0,5 dl riven parmesan
2 nypor salt
1 msk hackad färsk chili (eller mer, kolla styrka)
1 tsk rökt paprikapulver
1 nypa cayennepeppar
ev. hackad persilja eller hackad dill
Olja till stekning
Vispa ihop ägg och mjölk i en skål. Häll upp vetemjöl på en tallrik. Blanda ihop polenta med ost och samtliga kryddor på ytterligare en tallrik. Anpassa mängden chili och salt efter smak. Skär tomaterna i ca 1 cm tjocka skivor. Häll rikligt med olja i en stekpanna och värm upp på medelstark värme. Vänd tomatskivorna först i mjöl, sedan i ägg och sist i den kryddiga polentan. Stek ett par minuter på var sida så att ytan blir gyllenfärgad och krispig. Servera varma eller kalla – båda varianterna är lika goda.
Dela