Tips på uppbindningsalternativ i växthuset

Bambupinnar som stöd för odlingar i växthus.
Sten, koppar, kastanj eller bambu. Idag är temat växtstöd till växthusodlingarna. Vi tipsar om några olika material och metoder användbara för uppbindning  och stöd av växthusets odlingar.

Växthusets växter är ofta av den slingriga sorten vilket innebär att de behöver någon form att support för att de ska utvecklas bra. I växthuset i Nacka använder Eva gärna bambupinnar som växtstöd, både på längden och på tvären.

Det kan se ut på olika sätt. För vinrankans del är de tre pinnar fästa i krokar som vinrankan får slingra sig runt. Eftersom våra växthus har trästruktur så är det enkelt att fästa krokar i reglarna.

Vi använder även bambupinnar för att stödja andra växter. Till tomatplantorna använder Eva normalt en lång bambukäpp som fästs på krokar i taket. Vid den knyter hon fast snöre som fästs vid tomatplantorna när de är små. Sedan får tomatstjälkarna, med lite hjälp, slingra sig upp mot taket i egen takt. Till gurkan använder hon tre pinnar i pyramid och till melonerna är det två pyramider med tvärslå som gäller.

Bambupinnar som stöd för växthusodlingar.
När melonplantorna satt frukt kan dessa behöva något att vila på så att plantorna inte bryts av de tunga melonerna. Men om frukterna får något att vila på så går det bra. Det kan vara ett nät, knutet av trädgårdssnöre som fästs i taket. Det går också att använda nylonstrumpor som nät. De lågt hängande melonerna som kommer ner i marknivå, kan få en bädd av halm att vila på.
Man monterar kopparrör i taket på ett växthus.
Svante och Niclas har snurrat konceptet med käpp i taket ett varv ytterligare. I stället för bambu har de valt att använda kopparrör som de krokat upp på väggen. Vid dessa fäster de snöret som tomaterna stödjer sig mot vartefter de växer. Flott!
Man monterar kopparrör i taket på ett växthus.
Karin Eliasson, som skrivit vår bok Växthuspraktikan, använder sig av olika metoder när hon binder upp sina älskade grönsaksplantor. Egentligen är principen den samma som ovan men Karin använder gärna en gren från skogen som hon fäster i metallöglor. Grenen måste vara hyfsad stadig och gärna så rak som möjligt för att det ska fungera att fästa snörena vid den. Tomatplantor kan bli ganska tunga, så till dem kan det vara bättre att binda snöret direkt i metallöglor, eller runt käppar av olika material, som nämnts ovan. Men till luktärter och andra växter kan skogsgrenen vara ett vacker, praktiskt och billigt alternativ.
Man monterar kopparrör i taket på ett växthus.
När vi besökte det asymmetriska växthuset hos Eva och Dan Regberg i Trosa nyligen fick vi med oss det här smarta tipset. Som stöd för sin vinranka hade de använt sig av kastanjestaket som de kapat i rätt storlek och vänt på så att kastanjepinnarna hamnade vågrätt mot rutan. Staketet fungerar lika bra som stöd för andra klättrare, såsom blomman för dagen, klockranka eller svartöga. Det här är ett både smart och naturligt vackert sätt att ge växterna stöd.
Man monterar kopparrör i taket på ett växthus.

Som extra bonus vill vi tipsa om Cathrines smarta sätt att binda upp tomater.

Cathrine, eller Paulapaalandet som hon kallar sig för på Instagram, använder stenar i sin tomatodling. Ja du hörde rätt, alltså varken koppar eller bambu. Istället binder hon fast ett snöre i en krok strax ovanför varje tomatplanta. I slutet av snöret binder hon fast en lagom stor sten som klarar av att hålla fast en tomatplantas tyngd. Runt det sten tyngda snöret virar hon tomatplantans stjälk vartefter den växer. På så vis slipper hon fästa snöret vid stjälken. Dagens tips!

Tomatplanta stöttad med snöre och sten.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *