Bambu vs koppar som uppbindningsalternativ till växthus.

Bambupinnar som stöd för odlingar i växthus.
Sten, koppar eller bambu. Idag fortsätter vi på tema växtstöd till växthusodlingarna  och tipsar om två olika  material användbara för uppbindning  och stöd av växthusets odlingar.

För en tid sedan tipsade vi om växtstöd för vinrankan här i Dagboken. Med inspiration från vår växthusvän Svante, så spinner vi vidare på temat. Vi använder växthuset i Nacka använder vi gärna bambu på olika sätt, både på längden och på tvären.

Det kan se ut på olika sätt. För vinrankans del är de tre pinnar som är fästa i krokar som vinrankan får slingra sig runt. Men vi använder även bambupinnar till tomatplantorna. Till gurkan använder vi tre pinnar i pyramid och till melonerna är det två pyramider med tvärslå som gäller.

Bambupinnar som stöd för växthusodlingar.
Svante och Niclas har snurrat det här konceptet ett varv ytterligare. I stället för bambu har de valt att använda kopparrör som de krokat upp på väggen. Vid dessa fäster de snöret som tomaterna stödjer sig mot vartefter de växer. Flott!
Man monterar kopparrör i taket på ett växthus.

Som extra bonus vill vi tipsa om Cathrines smarta sätt att binda upp tomater. Vi hade en så rolig konversation över Instagram Stories med henne härom dagen då vi undrade vad stenen som dinglade i ett snöre hade för funktion.

Det visade att Cathrine, eller Paulapaalandet som hon kallar sig för på Instagram, använde stenar i sin tomatodling. Ja du hörde rätt, alltså varken koppar eller bambu. Istället binder hon fast ett snöre i en krok strax ovanför varje tomatplanta. I slutet av snöret binder hon fast en lagom stor sten som klarar av att hålla fast en tomatplantas tyngd. Runt det stentyngda snöret virar hon tomatplantans stjälk vartefter den växer. På så vis slipper hon fästa snöret vid stjälken, så som Lisa Jansson gör på bilden ovan till höger (fast där är det en gurkplanta som binds fast.) Dagens tips till alla er som inte hänger på Stories.

Tomatplanta stöttad med snöre och sten.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.