Umgås i växthus – bland körsbärstomater, picklesgurkor och physalis

Physalis.
Kanske är det enda du vill ha ut av din odling några lustfyllda månader av småätande direkt från grönsaksbäddarna. Då ska du satsa på de frikostiga växterna, de där som verkar ge mer skörd ju mer du plockar. De som dignar under tyngden av frukter, lagom stora att stoppa i munnen.
Något av det bästa jag vet är att plocka frukt och grönsaker och stoppa direkt i munnen. Jag vet inte varför, men det känns extra lyxigt att okynnesäta från trädgården på det där sättet. Eventuellt har det med något barndomsminne att göra. Kanske var du precis som jag ett sådant där barn som gjorde egna ”kåldolmar” i kökslandet? Av salladsblad, alldeles för späda morötter och smultron…Det knastrade alltid i munnen när man tog sig en tugga av de inte helt rensköljda primörerna, men det smakade väldigt bra. Det intygade även alla vuxna som blev bjudna på denna delikatess.

Att få plocka och njuta direkt, utan omvägen om köket – det är hela grejen. Och visst är det så att mycket av den köksodling vi ägnar oss åt ändå är lyx – det där lilla extra – som gör tillvaron lite trevligare. Vissa av oss har som ambition att vara självförsörjande på grönsaker, andra att i alla fall bunkra lite för hösten och några nöjer sig med att köksodlingen sätter guldkant på tillvaron juni till september. Hör man till den senare kategorin så ska man verkligen satsa på det småplocksvänliga och fokusera mindre på grönsaker som har lång utvecklingstid och kanske lämpar sig bättre för lagring eller konservering. Här gäller det att känna sig själv och sina mål med odlingen. Mina mål varierar, men ett är definitivt att få uppleva smaken av solvarma grönsaker som går kortaste vägen från plantan till magen.

Småätandet direkt från plantorna är härligt rent socialt också. Det är något lustfyllt, kravlöst och tillåtande med att drälla omkring i växthuset och småprata och mumsa på körsbärstomater och djungelgurkor. Oavsett om det är grannens unge som förärat mig ett besök eller min pappa som är på besök. Det är väl så att jag gillar det där med att umgås i växthuset under lite anspråkslösa former. Pyssla med plantorna, utbyta tankar i trevligt sällskap och känna sommaren sprida sin sötma i munnen.
Det finns ett antal växter som är extra tacksamma för just den där typen av konsumtion. Växter som sätter frukt kontinuerligt under säsongen och som har lagom stora frukter för att passa som munsbit. Det är inte så dumt att omge sig med dessa på mingelpartyt heller, att sitta där i växthuset, i goda vänners lag och låta dem plocka snacks direkt från plantorna. Det är en ganska mysig grej att bjuda på.
Här kommer en liten favoritlista på ”småplockvänliga växter” som jag inte tycker du ska missa i ditt växthus:
Körsbärstomater och ampeljordgubbar.

Körsbärstomater/ cocktailtomater – ingen överraskning att småtomaterna är med på den här listan. Nästan ingenting är så tacksamt vad gäller kontinuerlig skörd och känsla av lyx. Följande sorter tycker jag ger maximal utdelning både vad gäller smak och skörd. Har du inte hunnit så och har långt till handelsträdgården?  Titta in på Klostras hemsida (www.klostra.se) och se om du kan beställa plantor.

´Pink Princess´

´Supersweet´

´Naranja´

´Bajaja´- busktomat

Physalis.
Physalis / gyllenbär /kapkrusbär – både gyllenbär och kapkrusbär hör till physalis-släktet. Oerhört tacksamma att odla, inte minst i växthus. När de väl börjar sätta frukt så spottar de ur sig vackra, orangea bär i pappershölje i hög takt. Finns lite olika sorter på marknaden, min erfarenhet säger att de är ganska likvärdiga. Exempel är ´Goldie´, ´Aunt Molly´,
Djungelgurka och picklesgurka.

Djungelgurka – är en livlig klätterväxt som på en säsong växer flera meter och buskar till sig ordentligt. Jag gillar att ha den i växthuset för att den hela, hela tiden ger frukt och säkerställer att det alltid finns någonting att plocka därinne för små, ivriga barn.

Druvgurka / picklesgurka – går att plocka som riktigt små kart om man vill det. Smaken brukar vara optimal när de hunnit bli sådär 7 cm stora ungefär. Plantorna brukar ge mer än man kan ta hand om – alltså perfekt för småätande!

´Corentine´

´Anulka´

´Northern Pickles´

´Vert petit de Paris´

Ampeljordgubbar – är helt underbart att ha hängandes i växthusets tak. Flera sorter ger skörd kontinuerligt under sommaren och värmen i växthuset gör att sötman i bären blir oslagbar. Håll utkik efter:

´Loran´

´Ruby Ann´

´Rainbow Treasure´

´Temptation´

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *