Fyra dukningstips för sommarens fester

Växthussafari 12
Nyckfullt väder och mygg gör växthuset till den perfekta basen för sommarens fester. Förstärk den goda stämningen genom att göra en omsorgsfull bordsdukning. Här är fyra idéer och en bonuslista med våra bästa tips för en lyckad fest. Dessutom har vi hittat ett porslin som vi tycker passar som handen i handsken i växthuset

Att samla vänner och familj för en måltid i trädgård eller växthus brukar bli ett uppskattat inslag i tillvaron, både för värdar och gäster. Känslan av att befinna sig utomhus fast skyddad mot väder, vind och mygg vågar vi påstå är oslagbar. Den här tiden på året är också en bra tid för att samla dem man tycker om. I semestertider brukar det vara svårare eftersom många är bortresta.

Om du behöver fylla på med inspiration för hur du ska duka så har vi samlat några tips som kan fungera som inspirationskälla inför nästa bjudning. Missa inte våra tre bästa tips för hur festen blir den härliga tillställning som du drömmer om. Du hittar dem längst ner i inlägget.

Dukat bord i växthus.
Eva Halfwordson gillar att duka med keramik i sitt växthus. Här har hon valt assietter med mönster av kålblad från det portugisisks företaget Bordallo Pinheiro. De förstärker den naturliga känslan som råder i växthuset. Den portugisiska keramiken drar ögonen till sig så därför behövs inte så mycket mer. Blommor från trädgården i glasvaser och tygservetter i en neutral färg gör att dukningen blir lugn och harmonisk. Vid det här tillfället valde Eva att duka på bordstabletter istället för att lägga på en duk. På det sättet förstärks träkänslan i växthuset. (Våra växthus är ju tillverkade av trä och glas.)
Bord dukat till fest i växthus.
Sanna Fyring Liedgren dukar gärna med mycket färg mot en naturfärgad bas. Sanna som lagar mycket mat serverar helst rätterna på vita tallrikar men kompletterar gärna med ärvda brödfat i färg - i det här fallet blev det grönt. Servetterna matchar vattenglasen och den mönstrade vattenkaraffen blir ett vackert blickfång mitt på bordet. Växter fanns det redan gott om i växthuset. En vas med blommor mitt på bordet kändes i det här fallet onödigt. Resultatet är en dukning som känns lugn trots att den är ganska färgstark.
Festdukning i växthus.
Det här är verkligen en middag med mustiga färger. Även Eva använder servetter med olika färg ibland och här är det alla textiler som står för färgerna medan porslin och duk har hållits i en neutral färgskala. Även blommorna som bordet är dekorerade med är neutrala vilket passar fint när dukningen är så pass färgstark som den är i det här fallet. Blodtoppen är alltid en favoritväxt men den blommar normalt senare på sommaren vilket gör den här växten användbar under den delen av säsongen. Det finns dock massor av växter att välja som är mer neutrala under hela sommaren. Ängens blommor och alla vita blommor är några exempel.
Festdukning i växthus.
Här är en annan dukning signerad Eva Halfwordson. Undertallrikar i rotting vilar på en grön linneduk. Den matchas med gröna servetter ton i ton och gröna vattenglas med svagt mönster. Lägg också märke till blomsterdekorationen som består av två smala metallådor som fyllts med violer och placerats på andra ledden mot hur arr normalt brukar placeras. Resultatet är en festbord med naturtema samtidigt som det är färgstarkt och som därför smälter in fint i växthusmiljön.
Festdukning i växthus.

Vi vill också tipsa om det här alldeles underbara porslinet med myror som dekoration. Det är industriformgivaren Stina Juhlin som tagit fram det i samarbete med Gustavsbergs Porslinsfabrik. Det är de som placerar dekoren som bestämmer var på porslinet myrorna ska sitta - det ska alltid vara 5 stycken på varje del. Resultatet blir att ingen porslinsdel är den andra lik. Tanken är också att myrorna kan placeras på små defekter som uppstår i tillverkningen, vilket ger en perfekt produkt av en porslinsdel som annars skulle rensas bort som sekunda. Placeringen av dekoren är ett precist hantverk samtidigt som arbetet är smart ur ett hållbarhetsperspektiv. Dessutom tycker vi att porslinet är underbart i växthusmiljön. Bättre att ha 5 myror på tallriken än 100 i odlingsbäddarna, resonerar vi.

Bilderna är publicerade med tillåtelse och tagna av Mia Bolin för Gustavsbergs Porslinsfabriks räkning

Festdukning i växthus.

Att ställa till med fest kan ibland vara stressande eftersom ambitionsnivån ofta är högre än vad tiden tillåter. Här är därför våra bästa tips för hur du med några enkla grepp skapar den där härliga stämningen som du eftersträvar.

  • Sänk ambitionsnivån. Tillaga någon enklare rätt, gärna som går att göra dagen innan. En soppa kan vara nog så festlig med rätt tillbehör. På det sättet kan du som värd vara mer avslappnad och närvarande under middagen. När vi bjöd på middag nyligen serverade vi nässelsoppa med smak av anis, toppad med ägg. Till det blev det blinier med fiskrom smetana och rödlök. Desserten var en god kaka med hemmagjord glas och rabarberkompott. Menyn var skapad av Sanna Fyring Liedgren.
  • Byt platser genom att servera fördrinken i en annan del av trädgården, precis utanför växthuset exempelvis. På det sättet blir det mindre rörigt inne i växthuset samtidigt som det inte gör något om glasen står kvar i trädgården.
  • Duka upp maten på ett buffébord så att alla får möjlighet att ta för sig så mycket mat de själv vill ha. Då blir tillställningen också mer levande och personer som kanske inte känner vandra så väl kan mötas och hitta samtalsämnen en bit från bordet. Stämningen blir på det sättet mer avslappnad.
  • Duka vackert och med omsorg. Lägg duk på bordet och matcha med servetter, eller använd färg mot neutral bas. Dekorera med blommor från trädgården eller ängen.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *