En rektangulär yta på 24 kvadratmeter. Med golv, väggar och tak – om än de två sistnämnda i glas. Visst, odling är en självklarhet, i alla fall under sommarhalvåret, så odlingsbäddar är ett måste. För oss är det lika självklart att växthuset också är ett allaktivitetshus – året runt. Vad behövs då för att kunna möblera funktionellt? Hur maximeras myskänslan? Vad händer med odlingsbäddarna om/när det inte odlas i dom? Belysning?
Det handlar om inredning och det handlar om arkitektur – dock i växthustappning …
Vardagsrum, matsal, lekrum, odlingsrum, uterum …? Varken vill eller kan sätta någon etikett på den rumslighet som bildas runt vårt stora bord där så mycket händer – alla dagar, året runt. Oavbrutet! En tjock betongskiva från Skulpturfabriken som vilar på två rejäla benbockar, med inbyggd förvaring, från Ikea. Ett veritabelt nav, och ett ytterst viktigt sådant, är den stora globlampan som ger såväl hemtrevnad som hemkänsla. Stor i kraft av att den tidigare hängt i ett avkristnat kapell. Tunna upphängda kopparrör från Bauhaus fungerar som växtstöd under odlingssäsong och som fäste för ljusslingor under lågsäsong.
En viktig detalj – kompromissa inte med golvbrunnens estetik!
Braskaminen från belgiska Stuv är ett nav i ordets mest rätta och sanna bemärkelse. Inte en enda av årets tolv månader går utan att det eldas här. Kanske inte varje dag – men väldigt, väldigt många. Lika mysigt och en mörk kväll eller morgon i januari som en typisk svensk regnig och blåsig sommardag mitt i juli. Nästan mer välbehövligt i det senare fallet. Sitter vid brasan gör jag helst i en av våra två växthusplacerade karmstolar. Den i södra Frankrike och för hand tillverkade, ”LC-chair” i formböjt pinjeträ med flätad sits och rygg av kastanjespån. Gösta Westerberg Möbel importerar dem. En funktionell och dessutom ursnygg vedförvaring hittade vi i form av en flätad trådkorg i stål från Korbo.
Växthus med kokvrå. En utrangerad gammal diskbänk i marmor har vi lagt på stadiga konsoler vars fästpunkter gjutits in i väggen. Likaså med hyllan ovanför som får ersätta överskåp. En lätt och svävande känsla uppnås. Inte minst viktigt i ett utrymme av det här slaget. Den av lecablock uppmurade och sedan rappade väggen utgör den långsida som vetter mot norr. Vi valde att avsluta väggen i överkant med en rad av låga fönster. Egentligen inte alls för ljusinsläppets skull, ljus är ingen bristvara i ett glashus, utan mer av estetiska skäl. Ett snyggt avslut och möte mot glastaket. Dessutom bildas en nisch som får låtsas vara fönsterbräda. En hel, eller partiellt murad vägg, skapar helt andra förutsättningar till att möblera växthuset. En fast punkt att utgå ifrån. Dessutom, som i vårt fall, en gräns och tydlig avskiljare mot grannens tomt. Tänker att den här väggen, toppad med sin långsmala fönsterrad, är något av det bästa och klokaste vi gjort! Viktigt att tänka till i initialskedet om, och i så fall var, man vill ha en väggfast blandare för att kunna mura in installationen i väggen. Vi hittade den här blandaren i en byggnadsvårdbutik. Den loppisfyndade krydd- och specerihyllan i trä, med sina insatser i glas, är perfekt till allt löst som flyter runt i ett växthus.
Till sist – kaffemaskinen! Riktigt gott kaffe ska avnjutas här. Inne med eld i kaminen när vinden viner och regnet slår mot glaset eller ute på förstukvisten vid tjänlig väderlek.
Ytterligare ett vattenutkast som också fyndats i en byggnadsvårdbutik är infattat i den gjutna väggen ovanför en saltglaserad ho från Höganäs. Lågt placerad för att funka vid påfyllning av vattenkannor. Ett svårfyndat mästerverk men det gäller att ha lite tur …
Knopplist som skapar ordning och reda. Och var skulle vi ha fäst den om vi inte hade bestämt oss för vår fasta vägg? Fönsternischen ovanför är perfekt för avställning och inte minst – vackra föremål. Gärna i glas.
En fiffig detalj inritad av arkitekten Magnus Wiström, en av ägarna till Sweden Green House, är den i 145 grader vinklade avslutningen på den uppmurade långväggen. Ger en mjuk övergång till hörnet och den anslutande gavelväggen i glas. Tar inte bort någon sikt.
Här syns tydligare hur vi använder trätrall, och emellanåt bara löst virke, för att skapa stabila underlag för stora krukor ovanpå de fasta odlingsbäddarna.
Växelbruk i sann mening. Växthusets fasta odlingsbäddar är uppbyggda med lecablock som rappats och invändigt fodrats med dräneringsmatta. Under lågsäsong täcker vi dem med trätrall som stora krukväxter, som till exempel myrten, kan placeras på. Växter som under odlingssäsongen vistas ute i det fria i trädgården och tas in lagom till vintervilan.
Inget växthus är ett riktigt växthus utan en förstukvist. Vi har lagt den med enklast tänkbara kvadratiska betongplattor och ramat in den med långsmala kantstenar i granit.