Växthus och orangerier i trä.

Ett vitt växthus
Sweden Green House ritar, tillverkar och bygger växthus i trä, för villatomten, herrgården eller handelsträdgården. Sedan 2002 har arkitekten Magnus Wiström och Eva Halfwordson, med ett förflutet som byggnadsantikvarie, hjälpt många att förverkliga drömmen om en grönskande inglasad oas.
När Eva Halfwordson sökte ett växthus som skulle passa till trävillan från förra sekelskiftet som hon och hennes man bor i, hittade hon inget som passade. Med inspirationen från de svenska, klassiska växthusen som bland annat finns på Rosendals trädgård i Stockholm, började hon smida planer för att konstruera ett på egen hand. De skulle ha de rätta proportionerna med generös takhöjd och rätt avstånd mellan träreglarna. Det skulle passa till de flesta bostadshusstilar och samtidigt smälta in fint bland träd och buskar i trädgården.
Växthus med sadeltak.
I det här växthuset hade vi regelbundet mingel för alla som vill uppleva atmosfären i ett träväxthus. Vi får se när vi kan komma igång med "Öppet växthus" igen.
Till sin hjälp tog hon Magnus Wiström, arkitekt med bakgrund från Malmstensskolan och en naturlig förståelse för materialet trä. Resultatet är idag utmejslat under många år av byggande i olika miljöer och väderförhållanden. I takt med samtiden och teknikutvecklingen förädlas också Sweden Green House växthus. Idag kan vi exempelvis, med hjälp av lättbetongblock bygga på mark som ofta betraktas som hopplös. Det underlättar i områden där det finns många avstyckade mindre tomter. Genom att utnyttja ytan på ett kreativt sätt får du praktiskt taget användning av varenda kvadratmeter.
Växthus med sadeltak.
Våra växthus och orangerier med pulpettak är både smarta och praktiska för alla som vill hänga på ett orangeri på sitt bostadshus till exempel.
Teknikutvecklingen tillsammans med vårt genuina intresset för växthus och orangerier, gör också att vi hittar nya lösningar på olika detaljer. Just nu håller vi att testa ett bevattningssystem i vilket det ska vara möjligt att använda regnvatten. Vi är i början av det här processen, än så länge har vi bara grävt ner rören så att vi kan testa dem under säsongen. Men det känns otroligt spännande eftersom det kan bidra till att säkra vattenförsörjningen för alla som bor på en skärgårdsö, till exempel.
Växthus med sadeltak.

Växthus som livsstil

Men det vi framför allt har sett under åren som vi projekterat och byggt växthus är hur våra kunder använder dem. Det är med förtjusning vi får vara med om hur handelsträdgårdar, caféer, kontor, mötesplatser, konferensrum växer fram som inglasade rum i olika modeller och storlekar. Vi har byggt växthus till små hotell, för butiksverksamheter och för att användas avslappnande och meditativt rum under vinterhalvåret. Vi har till och med varit med om att bygga växthus till moderna radhuslängor. Växthusens möjligheter är oändliga.
Växthus för vila och umgänge.

Vila, umgås, odla  och arbeta, ett växthus är numera en plats för många olika aktiviteter.

Vi och många med oss betraktar idag växthus och orangerier som samma sak. Du odlar inte enbart i ditt växthus. Det har blivit lika viktigt för umgänge, vila, arbete och för att stänga ute sådant som man behöver pausa ifrån en stund, vare sig det handlar om grannens gräsklippare eller rebelliska tonåringar.
Framför allt är det nog den stora möjligheten att förlänga säsongen som lockar våra kunder. Du kan kicka igång både odlingar och luncherna med goda vänner mycket tidigare och även avsluta dem senare på säsongen. Med lite tur och kanske med extra värme från en braskamin kan du till och med sjunga ”Hej, tomtegubbar…” under julaftonens släktlunch som du dukat upp för i växthuset. Genom att även utnyttja vinterhalvåret till odling får du mer tid för annat under sommarens, då allt ska hända.
Växthus med sadeltak i motljus.

Att trivas och må bra hemma är det viktigaste anledningen till att satsa på växthus i sin trädgård.

Ditt hem och din trädgård är framför allt din borg. Det är platsen du längtar hem till i slutet av arbetsdagen och platsen där du landar efter en skön semester. Affektion går inte att mäta i pengar men vi vill ändå påminna om att ett fint växthus också är en investering för tomten. Med vår hjälp och vägledning om allt från modell, placering, storlek, grundläggning, färg, detaljer och inredning kan du skapa exakt den grönskande inglasade oas du drömmer om.

På vår hemsida finns en massa information om allt från till hur du gör en bygglovsansökan till detaljer att ta ställning till. Där finns också hela processen, från dröm till färdigt växthus beskriven. Du är också varmt välkommen på ett växthusmingel som vi regelbundet arrangerar. Håll dig uppdaterad i sociala medier eller på vår blogg, kallad dagboken. Du kan också anmäla dig till vårt nyhetsbrev.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

4 reaktioner “Växthus och orangerier i trä.”

 1. Hei
  Jeg har sett på veksthusene dere leverer flere ganger.
  Vi har en betongplate på 5,65 m x 3,17 m = ca 17,9 m2. Rekkverk i mur på to sider er ca 1,02 m i høyden. Kan dere tilpasse målene etter våre ønsker? Jeg skal bruke det hele året, derfor tenker vi å ha varme i gulvet, samt en bakerovn i den ene enden. Jeg kan sende bilde av platen når dere har svart.

 2. Hei!

  Vi ser oss om etter orangeri eller veksthus som har mursten på sokkelen på ca 1 meter opp fra bakken.
  Ønskelig ca størrelse er 3 x 6 meter.
  Har dere et veksthus eller orangerie i denne kategorien og kan dere sende oss informasjon og priser.
  Mange takk!

  Mvh Anne Farnes

  1. Hej och tack för meddelandet. Generellt skulle jag vilja svara ja på din fråga. Vi har växthus i det storleksspannet. Sockelns utformning beror förutom era egna önskemål också på hur resten av växthuset utformas. Jag skulle vilja rekommendera dig att kontakta vår norske återförsäljare Arild; arild@swedengreenhouse.se, så kan han hjälpa er. Han har även ett växthus som det går att besöka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.