Den romantiska trädgården i Enskede – Marika berättar

ett grönt växthus bakom tuva med gula blommor.
Trädgården hemma hos Holm-Sundström, där vi byggde ett grönt växthus på 15 kvadratmeter strax innan sommaren, är planerad av trädgårdsformgivaren Marika Delin som även är vår ambassadör. Här delar hon med sig av sina tankar om arbetet med trädgården

Trots att trädgården hemma hos Ulrika och Johan Holm - Sundström har stora ytor med räta linjer, så känns den inte den minsta strikt. Snarare vilar det en romantisk stämning över den som passar bra, både till de som bor i huset och med områdets natur. Trädgården är inte så stor men det finns tillräckligt med plats för ett par uteplatser, växthus och odlingsytor av olika slag. Trädgården är ritad av trädgårdsformgivaren Marika Delin som i det här inlägget berättar för oss hur hon tänker när riktlinjerna för en trädgård av det här slaget dras fram.

Grönt växthus och rosa rosor.
Växthuset ser man direkt när man kliver genom den vita grinden in i trädgården. Entrén är romantisk engelsk där rosor blandats med en mängd olika perenner.

Hur kom du i kontakt med Ulrika och Johan i Enskede.

-Ulrika ville gärna ha ett växthus och det var Eva Halfwordson, som efter ett första möte i trädgården tipsade om mig. Ibland får jag uppdrag via er och ibland är det jag som tipsar om er till mina kunder. Det är ett roligt samarbete.

Skiss på trädgård.
Skissen blir ett konstverk när den görs för hand av Marika Delin, som också har ett förflutet som illustratör.

Hur tänkte du när du fick se trädgården?

-För mig är det viktigt att ta hänsyn både till kunden och till platsens karaktär, i det här fallet Gamla Enskede. Det är ett ljuvligt område med vackra trähus i lagom en storlek som matchar tomten. Jag ville öppna upp platsen genom att skapa olika ytor. En del av trädgården är ganska skuggig medan andra delar är väldigt soliga. Runt växthuset ritade jag en grusad yta från garaget ända bort till det gamla äppelträdet i sydväst. Jag föreslog att de skulle göra några rundlar av salix för odling av grönsaker. På det sättet utnyttjas också mikroklimatet som uppstår på ytan tack vare växthuset.

Skiss på trädgård.
Solbrud, rosor, höstöga och stenkyndel är några av växterna som planterats i den här trädgården. Foto: Marika Delin.

Hur skapade du den romantiska känslan som ändå är det bestående intrycket av trädgården?

-Jag bevarat vissa av växterna som redan fanns i trädgården, rosorna bland annat. Sedan fyllde jag på med några sorter ytterligare för att förstärka känslan. Rosorna matchade jag med olika perenner såsom stenkyndel, blekgul höstöga, rosa höstanemon, höstaster och blå bolltistel. Det har resulterat i en plantering med klassisk engelsk känsla. Den andra södervända rabatten på baksidan är mer lundlik. Det står ett par låga äppelträd i den så jag fyllde på med perenner i en roströd och rosa färgskala, bland annat solbud, rosa isop och stenkyndel som kombinerats med pionen ’Sarah Bernardt’. Mot uteplatsen tänkte jag mig en kryddplantering som avslut och för att kryddorna skulle finnas tillgängliga på nära håll. För att ta vara på det vackra ljuset som släpar sig in på eftermiddagen från väster, lät vi bli att plantera häck. Ulrika och Johan ville bevara det befintliga Gunnebostängslet mot grannarna så att den öppna känslan kvarstår, och så fick det bli.

Växthus och flätade rundlar med grönsaker.
Växthuset och det flätade rundlarna med grönsaker och sommarblommor.

Hur har resultatet blivit.

-Eftersom det var mina trädgårdsmästare och Ulrika som tillsammans gjorde planteringsarbetet så har jag inte sett trädgården ännu. Men man kan säga att mycket av växterna är koncentrerade runt bostadshuset. Från grinden på framsidan kliver man in i en romantisk èntreträdgård med en grusgång som leder fram till växthuset som skymtar på avstånd redan vid entrén. Grusgången mynnar så småningom ut i en öppen och luftig plats där det finns en rabatt med äppelträd i nordväst och ett område med växthus och köksträdgård i syd. Jag ska tillbaka med mitt team snart. Vi ska plantera tulpaner och narcisser så Ulrika och familjen får rabatter som blommar från tidig vår till sen höst. Det ska bli jättespännande att få se hur allt tagit sig.

Rabatt med solbrud, stenkyndel och låga äppelträd.
I trädgårdens södervända rabatt växer solbrud, stenkyndel och perovskia, bland annat.
Foto: Marika Delin och Helena Kaasik.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *