Det enkla – En juldrink i växthuset

Hett rött vin med apelsinskal och stjärnanis.
Det här bjuder jag gärna på just nu:
Uppdukad till juldrink.

Varmt rött vin som blandas med Crème de Cassis, några remsor apelsinskal, lite apelsinsaft och några stjärnanis.
Och en ost, päron, valnötter och hembakta grissinipinnar.

Jag valde en kittost från Frankrike som jag hade hemma. Men ett krus Stilton passar kanske ännu bättre då den förstärker julstämningen.

Jag doppade skaften på Alexander Lucas-päronen i röd lack. Min pappa köpte alltid dessa päron till jul och skaften doppades i lack för längre hållbarhet. Det är en liten detalj som gör att bordet blir juligt och omsorgsfullt.

God jul önskar!

Sanna

Varmt vin med stjärnanis.

Hett rött vin med Créme de Cassis, stjärnanis och apelsin

4 glas

1/2 fl fylligt rödvin t ex Côtes- du- Rhône

2 1/2 dl Créme de Cassis de Bourgogne

skalremsor av 1/2 och saft av 1 stor apelsin

4 stjärnanis

ev lite råströsocker eller honung

Skrubba apelsinen och ta ut långa remsor tunt skal med en vass kniv. Pressa apelsinsaften.

Blanda vin och Créme de Cassis i en kastrull, tillsätt stjärnanis, apelsinsaft och skalremsor. Smaka av och tillsätt eventuellt lite råströsocker eller honung.

Låt stå och dra någon timme. Värm och häll upp i en liten tillbringare. Servera i värmetåliga glas.

Tips! Värm svartvinbärssaft med apelsin och stjärnanis till de som vill ha alkoholfritt.

Grissini på bakplåt.

Grissinipinnar med anis och havssalt

Receptet dubblas lätt om så önskas

Ca 16-24 grissinis

25 g jäst

1/2 msk honung

1 tsk salt

1 msk anisfrön

1 1/2 dl vatten (37 grader)

1 äggvita

1/2 dl olivolja

2 dl ljust rågmjöl, gärna stenmalet dinkelmjöl

ca 2 1/2 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Rör ut i lite av vattnet. Rör i honung, salt, anisfrö.

Vispa äggvitan skummig, blanda med olivoljan och resterande vatten.

Blanda degvätskan med jästen och rör i mjölet. Lite i taget. Knåda degen lätt och smidig. Låt jäsa i bunken i ca 1 1/2 timme under handduk.

Dela degen i 18-24 bitar och rulla ut till långa smala stänger på mjölat bakbord. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs ytterligare i 25 minuter. Värm under tiden ugnen till 175 grader.

Grädda grissinipinnarna i ca 25 minuter tills de fått fin färg och känns torra och spröda.

Drinktilltugg på grön tallrik.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *