Fotogenlampan som växthusbelysning

Tänd fotogenlampa i växthus
Skapa mysbelysning i växthuset med fotogenlampor. Antingen söker du efter dem i andrahandsbutiker eller så satsar du på ett modernare alternativ.
En del kallar den fotogenlampa medan andra säger oljelampa. Principen är dock densamma det vill säga en behållare som man fyller på med en särskild olja. I behållaren finns en veke som när man tänder den ovanför munstycket, brinner med en vacker låga, antingen direkt från behållaren eller bakom ett särskilt glas som man placerar ovanpå som skydd.
I trädgården är det här lampglaset nödvändigt eftersom lågan annars skulle blåsas ut av första bästa vindpust. I växthuset däremot står lampan skyddad från vind och glasröret fyller därmed inte samma funktion.
Tänd fotogenlampa i växthus.
Så här års när man har behov av mycket ljus går oljelamporna i växthuset varma i Nacka. Eva har satsat på några olika varianter, bland annat en hängande i gammal stil med metallskärm. Sådana kan man hitta nyproducerade i handeln men roligast är kanske att fynda en på loppis. De kan då se lite olika ut, vara vägghängda, eller utformade för att placeras på en bänk eller ett bord. De kan vara väldigt enkla i formen eller avancerade på fot med skärm.
Fotogenlampor fyndade på loppis.
Oljelampan är troligen en av de äldsta former av belysning som människan har utnyttjat. I början var det helt enkelt en skål i vilken man la en veke som oftast var tillverkad av vitmossa här i norden. Det var inte särskilt praktiskt eftersom oljan ständigt tog slut. Företaget Typeo säljer liknande oljeskålar i mässing som är det närmaste man kommer de första oljelamporna.
Upplyst växthus i vintermörker.
På 1500-talet började man tillverka lampor med höga cylindriska behållare som fungerade något bättre men i slutet på 1700-talet uppfanns bandveken och då utvecklades oljelampan till en bra belysning mycket tack vare den franske apotekaren som upptäckte fördelarna som lampglaset medförde. På 1800-talet var fotogenlampan en vanlig belysning i de flesta hem. Men tänk vad mörkt det måste ha varit innan de här lamporna fanns, särskilt så här års.
Upplyst växthus i vintermörker.
Idag används den mest för att skapa stämningsbelysning både inomhus och i trädgården. I växthuset är fotogenlampan idealisk då det inte är helt enkelt att hitta vacker elbelysning till det här utrymmet där ute liksom växt ihop med inne. Dessutom blir hela växthuset som en ljuslykta om man tänder mycket stearinljus och fotogenlampor. Ibland tycker vi också att oljan man använder kan dofta väl intensivt när den bränns. I växthuset blir den här doften inte alls lika påträngande eftersom det är ett välventilerat utrymme.
Oljelampor i mpodern stil.
Om du skulle vilja inreda växthuset i en mer modern stil så finns det även lampor för olja i minimalistiska former som skapar stilen. Här är två som vi är lite extra förtjust i just nu. Det är Steltons klassiker av Erik Magnusson och vi tycker att den är fin så här då  det vidare glascylindern som den levereras med har avlägsnats. En annan favorit just nu är Holocene, oljelampan i mässing som den brittiska inredningsdesignern Ilse Crawford designat för det svenska belysningsföretaget Wästberg.

Så sköter du din fotgen/oljelampa

Det kan dock vara värt att ta hand om sin fotogenlampa på bästa sätt för att den ska brinna så bra som möjligt. Här är några tips:

  • Det är en klar fördel om det alltid finns fotogen i lampan. På det sättet torkar veken inte ut.
  • Använd gärna lampan regelbundet så att den inte står oanvänd i alltför långa perioder.
  • Trimma veken med jämna mellanrum. På det sättet spar du på den. Klipp den när den svalat så att den blir helt rak.
  • Diska glaset då och då så att det blir rent från sot. Då brinner lågan vackrare.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *