Snön yr så vintrigt och vackert!
Det känns alltid så lovande att när det är som kallast här är det full citrussäsong runt medelhavet. Jag lagar en mandelkaka med marmelad och blodapelsiner och tänker att våren kommer hitåt snart.
Jag har köpt ekologiska blodapelsiner från Sicilien. Det är de kalla nätterna och stora temperaturskillnaderna som gör att blodapelsinerna blir röda. Apelsinerna utvecklar ett ämne som skyddar mot kylan och ger den röda färgen.
Marmeladkaka med blodapelsin
Det är en riktigt saftig efterrättskaka. Om du inte hittar mandelmjöl i butiken så går det bra att mixa skållade mandlar fint i mixern eller mala i en mandelkvarn.
1 kaka ca 8 bitar
Ta fram:
- 200 g smör
- 2 dl fint råströsocker
- 1 nypa salt
- 3 msk apelsinmarmelad
- 4 stora ägg
- 2 1/2 dl mandelmjöl
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 3-4 blodapelsiner
- smör och 4 msk fint råströsocker till formen
- 3 msk extra marmelad till pensling av kakan
- Smöra en rund springform (ca 20 cm i diameter) generöst. Strö i socker så att det täcker botten.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa smör och socker, så att det blir fluffigt, med en elvisp. Tillsätt marmeladen, en nypa salt och äggen, ett i taget, vispa ytterligare en stund.
- Blanda mjölsorterna med bakpulver och rör ner i smeten med luftiga tag.
- Skär av toppen och botten på blodapelsinerna och skär bort skalet runtom med en vass kniv. Skär blodapelsinerna i skivor.
- Lägg ett tätt lager blodapelsinskivor, ovanpå sockret, i botten av kakformen. Skeda över kaksmeten och fördela den jämnt i kakformen.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
- Ta ut kakan ur ugnen, stjälp upp försiktigt (se till att blodapelsinskivorna lossnar botten på kakformen med en liten stekspatel). Värm upp lite marmelad och pensla den varma kakan med marmeladen.
Lycka till med bakandet! Sanna
Dela