Några ätbara favoritväxter
Ringblomma
En av trädgårdens absoluta favoriter är ringblomman. Den passar tillsammans med perenner men blir också en färgklick i kryddlandet. Blommorna är allt från vitorange till orange med brända inslag och det små smala kronbladet går att använda i sallader. Eftersom man äter lika mycket med ögonen som med gommen förstärks måltidsupplevelsen. Förutom i sallader kan du prova att använda kronbladen i omeletter och soppor.
Kryddtagetes
Alla tegetes är ätbara men det är framför allt kryddtagetesen som används i matlagningen. Ursprungligen kommer den här blomman från Latinamerika. Det är en växt som både är lättodlad och vacker men du lyckas bäst med tagets om du försår dem inomhus cirka 6 veckor innan utplantering. Det går med all säkerhet att hitta den som planta i en välsorterad handelsträdgård. Smaken är speciell och har en dragning åt citron. Därför är tagetes även användbar till desserter. Både bladen blommorna och stjälkarna går att använda. Kryddtagetes brukar faktiskt Eva även odla i växthuset. De innehåller nämligen ett ämne som ohyran skyr vilket gör den här växten perfekt som undervegetation till växthusodlingarna.
Gurkört
De intensivt blå blommorna som gurkörten har förgyller både trädgården och säsongens sallader. Den är också fin att gjuta in i isbitar till sommarens svalkande drycker. Den har en svag uppfriskade smak av gurka. Man kan även använda bladen om de är lite större. Då tillreder man dem på samma sätt som spenat.
Krasse
Den ettåriga krassen är en riktig glädjespridare i trädgården. Såväl blad som blommor är vackra och som extra bonus kan de användas i matlagningen. Dess något peppriga smak gör blommorna goda i framför allt sallader. Men de är också väldigt dekorativa på bakverk och tårtor.
Ros
Allt som du vill sätta rossmak på kan du använda rosor till. Det är kronbladen man använder och den ambitiöse kanderar dem och använder dem sedan som dekoration på desserter och bakverk. Men ros är också gott som smaksättare i till exempel smör och dekorativ i iskuber för den som vill sätta lite extra färg på sommarens drinkar.
Lavendel
Det här är en växt som har en tydlig smak som är lätt att känna igen. Många har stött på lavendel som smaksättare i skorpor och socker. Men lavendel går lika bra att använda som krydda till kött och tillsammans med sommarens bär. Se bara upp så att du inte använder för mycket lavendel. Risken är att smaken tar över vilket gör att hela rätten smakar parfym.
Dela