Orangeri – ett vackert vinterviste

Vitt växthus med pulpettak.
På nordliga breddgrader behövs sköna vinterrum, för både oss och växterna. Ett växthus kan bli till ett värdigt vinterviste om det förses med rätt glas, möjlighet till uppvärmning och kanske också ett vackert murverk inspirerat av gamla tiders orangerier.

Ett lättuppvärmt, ombonat rum med flödande ljus-skulle jag beskriva ett orangeri. Och är inte det just vad vi alla behöver och längtar efter så här års? Ljuset börjar komma tillbaka och vi törstar efter varje strimma. Det har vi gemensamt med alla de växter som övervintrat undanstoppade i garage, källarutrymmen eller på verandor. Det är som om de hållit andan sedan i oktober och bara väntar på att få dra in luft. Pelargoner, fikonträd, myrten, blyblommor och citronträd - tänk att få dela ett vackert övervintringsrum med dem, i väntan på sommaren.

Men vad är det egentligen som sätter känslan av orangeri, om man nu vill skapa ett alldeles eget?

Upphöjda jordbäddar i trä framför växthus.
Vad är det som präglar ett orangeri? Vilken känsla vill vi åt. Fotocred; Tidningen Lantliv och Helena Kaasik.
Även om det är få av gamla tiders orangerier som lever kvar i Sverige, så finns sinnebilden av dessa byggnader på våra näthinnor omsorgsfullt ritade trädgårdsbyggnader med stora glaspartier i söder och vackra väggpartier som skyddar mot norr, öst och väst. Och ska man skilja ut orangeriet från växthus och vinterträdgård, som byggnad, så är just murverket en viktig detalj. Genom att låta en murad vägg bilda rygg i ett växthus så antar det genast en känsla av orangeri. Muren kan gå hela vägen upp till takfot eller lämna plats för ljusinsläpp högst upp, det är en smaksak.
Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.
Att tänka in en mur i ett växthus kan öppna för spännande placeringar. En hög taknock ger möjlighet till både mur och ljusinsläpp i bakre vägg.
Utmaningarna i de gamla orangerierna var att tillåta tillräckligt mycket glas för att tillfredsställa växternas behov av ljus, utan att skapa för mycket värmeläckage. Idag när vi har isolerglas kan vi tillåta oss att ha mycket mer glaspartier. Ändå spelar den murade väggen en stor roll för att ge rätt känsla. Den gör rummet mer arkitektoniskt spännande, skapar lugn och en bättre möblerbarhet. Dessutom kan den ge lite insynsskydd.
Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.
En murad vägg kan vara praktiskt i en växthusmiljö. Fotocred: Tidningen Lantliv.

En charmig sak med orangerierna är att de tidigt utvecklades till rum för sociala tillställningar. I själva verket användes orangerierna så som de flesta av oss vill använda våra växthus idag – som ett trädgårdens sällskapsrum. I takt med att citrustrenden spred sig norr om Alperna i slutet på 1500-talet så steg behovet av speciella byggnader där citrusen kunde skyddas mot vinterkyla. Eftersom citrusodlingen var en statuspryl på välbärgade gods blev även orangeriet en byggnad som vittnade om både trendmedvetenhet och status. Dessa påkostade byggnader ville man visa upp, använda, umgås i.

Placerade med ryggen mot norr och ljusinsläpp från söder har orangeriet alltid skapat skydd mot nordliga vindar i trädgården. De var ganska smala byggnader, en form av galleri. Enklast var att låta taket falla i endast en riktning. Det gör att valet idag, när vi skapar moderna orangerier, ofta blir ett växthus med pulpettak. Det är ingen nödvändighet, men det bidrar till den där orangerikänslan.

Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.
Pulpettak bidrar till orangerikänslan. Här på Millesgården i Stockholm i samband med utställningen om formgivaren Stig Lindberg. - Att bygga mot husvägg är ett alternativ till murad vägg.

Så tillbaka till grundfrågan vad man ska tänka på om man vill skapa sitt eget, moderna orangeri; värmefrågan är central - en isolerad grund, en värmekälla av något slag, isolerglas så att det går att hålla orangeritemperatur runt 12 grader på vintern. Och så den oumbärliga murade väggen. Kanske ett pulpettak. Kanske ett vackert golv som förhöjer känslan i rummet. Och så växterna såklart. Men det tar vi en annan gång.

Ps. Blir du sugen på att besöka ett gammalt orangeri och spana så åk till Botaniska i Uppsala eller Ulriksdals slott i Stockholm.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *