Ett lättuppvärmt, ombonat rum med flödande ljus-så skulle jag beskriva ett orangeri. Och är inte det just vad vi alla behöver och längtar efter så här års? Ljuset börjar komma tillbaka och vi törstar efter varje strimma. Det har vi gemensamt med alla de växter som övervintrat undanstoppade i garage, källarutrymmen eller på verandor. Det är som om de hållit andan sedan i oktober och bara väntar på att få dra in luft. Pelargoner, fikonträd, myrten, blyblommor och citronträd - tänk att få dela ett vackert övervintringsrum med dem, i väntan på sommaren.
Men vad är det egentligen som sätter känslan av orangeri, om man nu vill skapa ett alldeles eget?
Utmaningarna i de gamla orangerierna var att tillåta tillräckligt mycket glas för att tillfredsställa växternas behov av ljus, utan att skapa för mycket värmeläckage. Idag när vi har isolerglas kan vi tillåta oss att ha mycket mer glaspartier. Ändå spelar den murade väggen en stor roll för att ge rätt känsla. Den gör rummet mer arkitektoniskt spännande, skapar lugn och en bättre möblerbarhet. Dessutom kan den ge lite insynsskydd.
Så tillbaka till grundfrågan vad man ska tänka på om man vill skapa sitt eget, moderna orangeri; värmefrågan är central - en isolerad grund, en värmekälla av något slag, isolerglas så att det går att hålla orangeritemperatur runt 12 grader på vintern. Och så den oumbärliga murade väggen. Kanske ett pulpettak. Kanske ett vackert golv som förhöjer känslan i rummet. Och så växterna såklart. Men det tar vi en annan gång.
Ps. Blir du sugen på att besöka ett gammalt orangeri och spana så åk till Botaniska i Uppsala eller Ulriksdals slott i Stockholm.