Pomeransen-marmeladälskarens favorit

Ingredienser till citrusmarmelad.
Smaken av pomerans är bitter, aromatisk och kryddig så den lämpar sig perfekt till marmelad. Här är Marmeladeriet-Sannas bästa tips för att lyckas med koket.
Varje marmeladkok blir olika och det beror främst på fruktens kvalitet och pektinhalt, sockret, vattnet och koktiden. Det viktigaste är att man kokar med bra, inte för mogen frukt ¬– och tar sig tid att prova när koket nått det magiska ögonblicket då marmeladen gifter ihop pektinet och sockret.

Det finns ett par olika knep som är användbara för att ta reda på när marmeladkoket är klart. Jag brukar använda dem alla, kolla temperaturen, konsistensen, när den svalnat något – och om marmeladen skrynklar sig i pannan.

Marmeladen stelnar långsamt så det tar i alla fall ett dygn innan den når sin rätta konsistens. Men att prova noga ger en fingervisning på att den blir bra. Om man misslyckas – vilket kan hända – är det bara att koka om.

Pomeransmarmeladen njuts bäst vid brasan i växthuset med en kopp te och nygräddade scones.

Lycka till med marmeladkoket!

Pomeransmarmelad

Ca 14 små burkar

1 kg pomerans

2 citroner

2 kg fint råströsocker

  1. Börja med att tvätta pomeranserna i hett vatten och skrubba dem rena med en rotfruktsborste. Torka sedan med en ren handduk och ta bort skalfästet med en liten kniv.
  2. Dela pomeranserna på hälften och pressa ut juicen i en juicepress. Varje droppe är värdefull! Spara alla kärnor och vita membran. Gröp ev. ur frukterna lätt med en sked.
  3. Lägg alla kärnor och fruktmembranen på en bit bomullstyg, knyt ihop allt, till ett knyte, med en bit bomullssnöre.
  4. Dela skalen i klyftor, jämna till kanterna och skär i tunna remsor eller tjockare beroende på hur du vill ha din marmelad, fine, medium eller thick cut.
  5. Lägg pomeransskalen, saften och tygpåsen med kärnor i en stor kastrull. Fyll på med 2 1/2 liter kallt vatten så att det täcker. Låt stå, svalt med lock på, över natten eller upp till 24 timmar.
  6. Koka upp frukten och låt koka sakta i ca 1 timme, kanske ännu mer. Skalen ska kännas ganska mjuka, men inte mosiga, och gå lätt att dela när man pressar dem mellan tumme och pekfinger.
  7. Tillsätt sockret och pressad juice av 2 citroner. Koka upp marmeladen i en stor, gärna vid kastrull. Rör under uppkoket runt, med en träslev, tills sockret löst sig. Koka sedan upp marmeladen snabbt(gärna på gaslåga). Låt marmeladen koka så att det bubblar för fullt utan omrörning. Skumma av, med en liten hålslev, mot slutet av kokningen så marmeladen blir helt klar.
  8. Koka i ca 20 minuter eller tills marmeladen nått 104,5 grader eller/och gör ett marmeladprov! Lägg in ett par skedar marmelad på en tallrik i frysen, låt svalna i ca 3 minuter och prova. Det går också att se att marmeladen liksom skrynklar sig lite i pannan när den stått någon minut. Det är tecken på att det blir en bra konsistens på marmeladen i burken.
  9. Skölj burkar och lock i hett vatten. Ställ in burkarna i ugnen på 120 grader i 10 minuter så att de blir heta.
  10. Ta ut burkarna från ugnen och låt svalna en stund. Ta marmeladen från värmen och låt stå i 5-10 minuter.
  11. Häll upp den heta marmeladen på de varma burkarna och skruva på locken på en gång.
  12. Nu är marmeladen klar! Den håller länge, minst 2 år i ett mörkt skafferi.

Några marmeladkokningstips:

Smaksätt din marmelad! Pomerans går bra ihop med t ex vanilj, ingefära, fänkålsfrö, grön kardemumma och lagerblad.

Om du inte hittar pomeranser: Prova att koka marmelad på 3 olika sorters citrus t ex grapefrukt, apelsin och citron. Jag brukar tillsätta 2 liter vatten (lite mindre än i pomeransmarmeladen) per kg frukt och 2 kg fint råströsocker.

Använd alltid frukt som är så nyplockad som möjligt. Den ska inte vara för mogen då försvinner lite av det viktiga pektinet. Det finns mycket pektin i citrus framförallt i kärnorna och skalen. Det är därför som kärnorna ska koka med (samlade i ett knyte) i marmeladen. Pektinet är det som bildar den fina gelékonsistensen i marmeladen tillsammans med sockret.

Koka alltid frukten så att den öppnar sig och blir mjuk innan sockret tillsätts. När sockret är tillsatt så håller marmeladen bra konsistens och kokar inte sönder.

Rör bara marmeladen tills sockret är löst. Marmeladen blir klarast och vackrast om den får koka med så lite omrörning som möjligt.

Vänd inte ryggen till! Man kan alltid ta marmeladen från värmen om man behöver göra något, annars kokar den lätt över.

För att testa om marmeladen är klar så mäter man temperaturen. Den ska kokas till ca 104,5 grader, lite till för en för frukt som innehåller mindre pektin, men inte till mer än 108 grader.

Ta marmeladen från värmen för att göra ett marmeladprov; häll en sked varm marmelad på en sval tallrik och ställ den i kylen en stund. När marmeladen rynkar sig brukar den vara färdig.

Låt marmeladen svalna lite (men inte till mer än 85 grader). Om den innehåller stora bitar så de fördelar sig jämnt i burken.

Fyll marmeladen på burk när den är het (minst 85 grader). Burkarna ska vara väl rengjorda. Skruva på rena lock. Det går bra att sterilisera burkarna med kokande vatten eller ställa dem på en bricka i het ugn (120 grader) i 10 minuter.

Marmeladen ska förvaras mörkt och svalt. Hållbarheten är 2 år om burkarna är noggrant steriliserade, om marmeladen fyllts på het och om locken på burkarna är ordentligt påskruvade.

Om man inte har tid att baka scones så får man ta till rostis-knepet.
  1. Scones

    Ca 20 stycken

    8 dl vetemjöl

    3 tsk bakpulver

    1 tsk salt

    100 g mjukt rumstempererat smör

    3 dl mjölk

    1. Sätt ugnen på 250 grader.
    2. Blanda mjölet med bakpulver och salt. Nyp i smöret med fingertopparna så det fördelas jämt i mjölblandningen.
    3. Blanda i mjölken, blanda hastigt ihop till en deg och häll ut på lätt mjölat bakbord.
    4. Fös ihop degen och platta ut den lätt med handflatorna ca 3 cm hög. Ta ut med formar t ex runda, hjärtan och stjärnor.
    5. Lägg sconesen på en plåt med bakplåtspapper.
    6. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter tills de fått vacker färg.

    Servera sconesen nygräddade med marmelad.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

2 Comments on “Pomeransen-marmeladälskarens favorit”

  1. Härligt inlägg 🙂 Försökt hitta råströsocker men osäker på om det är rätt. Funkar det med vanligt strösocker?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *