Jag bjuder på en ljuvlig saftig rabarberkaka i mitt växthus.
Receptet är enkelt, bara att röra ihop. Man blandar smör och mjöl med fingrarna, på samma sätt som när man lagar smulpaj. Sedan i med socker, uppvispade ägg och rabarber förstås. Den ska ska gå ganska länge i ugnen. Finessen med den här kakan är att den är friskt syrlig. Efter gräddningen gör man små hål i kakan och häller ner ännu mer citron blandat med socker den blir liksom dränkt av citron med en lite sockrig krispig glasyr ovanpå.
Saftig rabarberkaka med citron drizzle
1 kaka
- 4 späda rabarberstjälkar
- 125 g strösocker
- 225 g mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 125 g kallt smör i kuber
- 2 ägg uppvispade
- finrivet skal och saft av 1 stor citron
till toppingen
- Saft av en stor citron
- 50 g strösocker
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en avlång kakform, ca 1 liter, lägg ett smörpapper i botten så att kakan lätt kan lyftas ur formen.
Skölj rabarbern och skär i cm stora bitar, blanda med hälften av sockret. Blanda mjöl, bakpulver och det kalla smöret i kuber med fingrarna så att det blir smuligt, tillsätt resten av sockret, en nypa salt och citronzest. Vispa upp äggen med citronsaften och blanda allt till en smet. Klicka i hälften av smeten i formen, varva med rabarber, mer smet och mer rabarber. Grädda kakan i ugn i ca 45- 55 minuter. Prova med en sticka. Låt svalna i ca 10 minuter i formen. Blanda citronsaften och sockret. Stick små hål i kakan med en sticka. Droppa över citronsaften och låt den sjunka in i kakan.
Lycka till med årets första rabarberkaka!
Sanna
Dela