Sannas smarriga rabarberkaka

rabarberkaka
Rabarbern är på väg upp! Inte riktigt ännu för nu syns bara de röda hoppfulla knopparna i mitt trädgårdsland men jag har tjuvstartat lite - fick nämligen glasrabarber från ett drivhus på Gotland. Där hade den kommit upp.

Jag bjuder på en ljuvlig saftig rabarberkaka i mitt växthus.

Receptet är enkelt, bara att röra ihop. Man blandar smör och mjöl med fingrarna, på samma sätt som när man lagar smulpaj. Sedan i med socker, uppvispade ägg och rabarber förstås. Den ska ska gå ganska länge i ugnen. Finessen med den här kakan är att den är friskt syrlig. Efter gräddningen gör man små hål i kakan och häller ner ännu mer citron blandat med socker den blir liksom dränkt av citron med en lite sockrig krispig glasyr ovanpå.

ingredienser till rabarberkaka

Saftig rabarberkaka med citron drizzle

1 kaka

  1. 4 späda rabarberstjälkar
  2. 125 g strösocker
  3. 225 g mjöl
  4. 1 tsk bakpulver
  5. 125 g kallt smör i kuber
  6. 2 ägg uppvispade
  7. finrivet skal och saft av 1 stor citron

till toppingen

  • Saft av en stor citron
  • 50 g strösocker
en orange kaka

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en avlång kakform, ca 1 liter, lägg ett smörpapper i botten så att kakan lätt kan lyftas ur formen.

Skölj rabarbern och skär i cm stora bitar, blanda med hälften av sockret. Blanda mjöl, bakpulver och det kalla smöret i kuber med fingrarna så att det blir smuligt, tillsätt resten av sockret, en nypa salt och citronzest. Vispa upp äggen med citronsaften och blanda allt till en smet. Klicka i hälften av smeten i formen, varva med rabarber, mer smet och mer rabarber. Grädda kakan i ugn i ca 45- 55 minuter. Prova med en sticka. Låt svalna i ca 10 minuter i formen. Blanda citronsaften och sockret. Stick små hål i kakan med en sticka. Droppa över citronsaften och låt den sjunka in i kakan.

rabarberkaka redo att gå till ugnenrabarberkaka från ugnen

Lycka till med årets första rabarberkaka!

Sanna

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *