Skapa skugga i växthuset

Skuggardiner i Nackaväxthuset.
Ska man eftersträva naturlig skugga och placera växthuset i närheten av ett träd? Eller är det bättre att sätta upp skuggardiner inne i växthuset? Eller kanske till och med skuggmåla hela taket? Skugga kan åstadkommas på många sätt och ingenting är rätt eller fel – men fungerar olika bra för olika syften. Idag tänkte jag bjuda på en skugg-buffé för växthuset, inför soliga sommardagar.
Solen är underbar, men egentligen så är det kanske värmen mer än själva solen, vi är ute efter. Så att vi kan sitta i skuggan och njuta den där sammetslena temperaturen. Eller hur?  Solen är underbar men den kan vara lite vass. Steka på lite för mycket. Både för växter och människor. I växthuset behöver ljuset dämpas lite då och då. När småplantor sätts ut efter uppdrivning inomhus, när solen driver upp temperaturen lite för högt under högsommaren, när vi ska äta middag och ljuset bländar lite för mycket. Skugga är skönt.
Stora skuggande träd kan både vara praktiska och lite hotfulla. Är de gamla så får man se upp för fallande grenar.
Redan när man väljer plats för sitt växthus uppstår frågan om det kanske är lämpligt att placera det i närheten av en skuggande trädkrona. Om växthuset först och främst är en plats för umgänge så är det verkligen inte en dum tanke. Naturlig skugga är viss del av dagen gör klimatet i växthuset mer drägligt under sommaren, och under våren när man eftersträvar sol är bladverket så glest att det inte hindrar solens strålar nämnvärt. Det finns ju andra nackdelar med att ha stora träd i närheten, fallande grenar till exempel, frukter som faller och kladdar (beroende på träd) och fåglar som gillar att sitta i trädet och glatt bajsa ner glaset. Några extra tvättar om året kanske man får räkna med. Men det kan vara ett pris värt att betala för naturlig och behaglig skugga.
Sweden Green House har tagit fram en egen skuggardin som stämmer i mått med reglarna i bredd. En gardin spänner de över tre "fack". Eva har satt upp en gardin men hon planerar att sätta upp en till för att få lagom mycket skugga. Kontakta oss på vår info-adress om du är intresserad av att veta mer.

Ett annat alternativ kan vara att montera justerbara skuggardiner längs taket. Gardinerna kan också tillföra känsla. Väljer du ett vitt och lite striktare tyg ger det ett elegant och sobert intryck, väljer du istället ett lite grövre tyg så får du en mer rustik känsla. Skuggardiner som monteras på linor eller vajrar längs med taket kan skjutas i sidled och på så sätt kan man hela tiden reglera var det ska vara skugga. Men det finns också andra typer av lösningar där du helt enkelt hänger upp mindre gardiner eller jalusier på krokar i taket – en superenkel och användbar metod när man odlar mycket och kanske har svårt att få till både klätterstöd till växterna och löplinor till gardinerna utan att det trasslar och krockar. En stor fördel med träväxthus är att det så enkelt går att skruva i en krok där det behövs, så att lösningarna kan vara flexibla och helt anpassade efter dina behov just det här året.

Vackert arrangerade gardiner i sektioner.
Jag har inte själv varit så flitig med att använda just gardiner i mina växthus genom åren. Däremot har jag använt vassjalusier och ibland även skuggfärg på taket. Jag har gott om vass i viken där jag bor och kan skörda på vintern, så för mig är det både enkelt och billigt. För någon annan kanske skuggardiner i tyg känns mer relevant. Välj då ett tyg för utomhusmiljö, helst anpassat för växthus, så att det inte påverkas negativt av fukt.
Vassjalusier som kan arrangeras på olika vis beroende på skuggbehov. Till höger ett växthustak med skuggfärg.

Det här med att måla taket är inte heller så dumt. Det finns speciell skuggfärg som ska målas på utsidan av taket, vilket enkelt görs med roller på långts skaft. Sedan har du ett fint skuggande skikt på glaset resten av säsongen. Det står emot ”normalt” med regn men om det ösregnar hela sommaren tunnas färgen ut…men då behöver vi ju sällan skuggning. Skuggfärg får växthuset att påminna om gamla tiders odlingsmiljöer, där glasen alltid kalkades vita för att dämpa solstrålarna. Jag tycker att det blir snyggt, och ibland är det skönt att slippa gardinkonstruktioner, bara blaska på lite färg, så är det klart – ganska praktiskt.

Vin är ett av växthusets mest tacksamma skuggväxter. Blåregn är kraftigväxande men väldigt stiligt.

Den vackraste och kanske på sitt sätt ändå den mest naturliga skuggningen av ett växthus, har jag lämnat till sist – nämligen klätterväxterna. Att låta en vinranka, kiwi, eller blåregn utgöra grönt och skuggande tak i växthuset skapar den där alldeles speciella växthusstämningen. Tänk bara att få duka upp ett bord i växthuset under rankor av vin, en sensommardag. Det känns som själva essensen av växthusglädje.

Skuggan blir dock ganska djup av klätterväxter, växterna avskärmar solen snarare än silar den. För odlingen kan det ibland bli lite FÖR mycket skugga med klätterväxter i taket, men det beror naturligtvis på hur mycket du beskär växten. En vinranka kan man gallra ganska flitigt på blad så att man får till en lagom strilning av ljuset, därför är vin också så populärt som pergola- och växthusväxt, du kan helt enkelt modellera den lite som det passar dig, utan att den tar skada. Ja, för att skapa känsla och skönhet i växthuset är klätterväxter oslagbart. Men det är inte alla förunnat att ha plats och möjlighet till en flerårig klätterväxt, då kan man alltid satsa på en ettåring –klockranka, svartöga, blomman för dagen.

Sommaren är äntligen här och med den ökar vårt behov av skugga. Lek fram skuggan på ett vackert sätt i ditt växthus, möjligheterna är många och med flexibla lösningar kommer du att få ett både vackrare och mer användbart växthusrum i sommar.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *