Lite om sommartemperatur
När värmen stiger över 25 ̊ C i växthuset börjar många växter förbereda sig på kris. De försöker minska sin avdunstningsyta genom att rulla ihop bladen och de kan till och med stänga igen sina ”andningsorgan”, klyvöppningarna, för att spara på vatten. Det i sin tur får effekt på deras förmåga till fotosyntes och kraften i växten blir lidande. Det är alltså viktigt att försöka ge växterna ett varmt men behagligt klimat för att säkra att de kan växa och andas som de ska.
- Kolla att vädringsfönster fungerar och öppnar sig som de ska, genom att skruva på reglaget på de automatiska fönsteröppnarna kan man reglera hur tidigt fönstren ska öppna sig.
- Se till att alla ventiler är fullt öppna i grunden, det är lätt att missa att man stängde ventilerna i vintras.
- Ställ upp dörren när det behövs, kraftigt vinddrag tycker växter inte om, men har man att välja på lite drag genom växthuset eller för stark hetta så välj luftdrag.
- Var beredd att ge skugga. Skugga kan man åstadkomma på flera sätt, genom tillfällig upphängning av fiberduk, vassmattor eller skuggväv, eller genom mer permanenta lösningar som hissbara skuggardiner eller kalkning av glaset.
Lite om vattning
Växterna vill ha jämn och bra tillgång på vatten, vilket för det mesta bara är en trevlig uppgift att sköta, vattningen blir snabbt en mysig vana i växthuslivet. Ju grundare bäddar du har, desto mer påpasslig behöver du vara med vattning. Djupare bäddar ger bättre förutsättningar för jorden att hålla en liten vattenreserv. Här är några vattentips:
- Täckodling fungerar även i växthus, täck med gräs eller halm i bäddarna så avdunstar det mindre vatten från jorden upp i luften.
- Vattna gärna på kvällen så avdunstar minimalt med vatten från bäddarna, växterna tar upp vattnet bättre och kan sedan klara en lång varm dag.
- Samla regnvatten! Vattnet från himlen är en resurs vi inte ska slarva bort. Regnvatten i tunna får också en bättre bevattningstemperatur jämfört med iskallt vatten ur en slang. Är du i färd med att köpa växthus och ska göra markarbeten – tänk igenom vattenlösningen redan nu! Kanske en nergrävd regnvattentank är en god idé.
- Är du borta mer än ett par dagar så investera i ett litet droppbevattningssystem med timer – det blir roligare att komma hem då. Eller engagera den goda grannen.
Lite om näringspåfyllnad
De växter som är vanligast i växthusen under högsäsongen – tomater, gurkor, meloner, aubergine, paprika, chili – är också hungriga. Ettåriga växter, som de flesta grönsaker är, skiljer sig från fleråriga på så sätt att de ska hinna med allt i sitt liv under en väldigt kort cykel. Det gör att de har en mycket kraftig tillväxt, utveckling av rotsystem och maximal fruktsättning under en och samma sommar. Därför behöver de också mer gödning än fleråriga växter. Några bra saker att tänka på gällande gödning:
- Gödsla kontinuerligt under säsongen för att få en jämnare tillväxt och fin fruktsättning. En kraftig vårgödsling och sedan inget kommer att ge mycket bladmassa i början och sedan tröttnar plantan när den ska sätta frukt..
- Använd gärna en variation av gödselmedel så får växterna inte lika lätt bristsjukdomar.
- Använd organisk gödsel (inte konstgödsel) så bidrar du till ett gott mikroliv, exempel är: nässelvatten, benmjöl, guldvatten, hönsgödsel, vedaska och bokashi.
- Generella mängder är alltid svårt att rekommendera men tillför någon gödning varje eller varannan vecka juni-augusti. Läs av växterna för att avgöra om det behövs mer eller mindre.
- Vattna alltid i samband med gödsling så att gödseln blandas med jorden och kommer ner i djupare jordlager.
Och en liten varning!
Det finns idag stora risker med att köpa ekologiska flytande gödningsmedel som säljs i handeln eftersom det i flera produkter finns spår av växtgifter (pyralider) som leder till missbildade grödor. Undvik därför flytande ekologisk näring tills att producenterna har fått koll på problemet. Bättre att tillverka egen eller använda ekologisk gödsel i annan form.
Dela