Sommartårta, 10-12 bitar
Sockerkaksbotten:
- 75 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 1 nypa salt
- 4 äggulor
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 dl mjölk
Maräng:
- 4 äggvitor
- 2 dl strösocker
Garnering:
- 2 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker
- Ca 1/2 liter smultron eller andra färska bär
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Rör smör, socker och en liten nypa salt pösigt, tillsätt äggulorna en i taget under omrörning.
3. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten, tillsätt mjölken och rör ihop till en jämn smet.
4. Vispa upp äggvitorna tills det formas mjuka toppar, tillsätt sockret medan du fortsätter vispa, vispa marängen tills den är riktigt tjock och glansig.
5. Smöra en hög springform, ca 24 cm i diameter.
6. Bred ut sockerkakssmeten i botten av formen med en spatel eller slickepott. Fördela marängen över sockerkakssmeten.
7. Grädda mitt i ugnen i 35 minuter. Ta ut kakan ur formen när den svalnat något, lägg den på ett serveringsfat och låt svalna helt.
8. Vispa grädden med vanilljsockret.
9. Toppa tårtan med grädde och massor av smultron eller andra bär, dekorera ev med några ätbara blommor.
Tips! Det är gott att mosa lite av bären och lägga ett lager under grädden.
Glad sommar!
Sanna
Dela