Sommartårta – med nyplockade smultron

smultron tårta
Här kommer recept på sommartårta! Den här blev med nyplockade smultron. Jag planterade några plantor vid växthuset och  just nu kan jag plocka mogna bär varje dag. Tårtan är naturligtvis underbart god med hallon och vinbär eller någon annan variant också.

Sommartårta, 10-12 bitar

Sockerkaksbotten:

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 4 äggulor
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 dl mjölk

Maräng:

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker

Garnering:

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Ca 1/2 liter smultron eller andra färska bär


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Rör smör, socker och en liten nypa salt pösigt, tillsätt äggulorna en i taget under omrörning.

3. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten, tillsätt mjölken och rör ihop till en jämn smet.

4. Vispa upp äggvitorna tills det formas mjuka toppar, tillsätt sockret medan du fortsätter vispa, vispa marängen tills den är riktigt tjock och glansig.

5. Smöra en hög springform, ca 24 cm i diameter.

6. Bred ut sockerkakssmeten i botten av formen med en spatel eller slickepott. Fördela marängen över sockerkakssmeten.

7. Grädda mitt i ugnen i 35 minuter. Ta ut kakan ur formen när den svalnat något, lägg den på ett serveringsfat och låt svalna helt.

8. Vispa grädden med vanilljsockret.
9.  Toppa tårtan med grädde och massor av smultron eller andra bär, dekorera ev med några ätbara blommor.

Tips! Det är gott att mosa lite av bären och lägga ett lager under grädden.

ingredienser till rabarberkaka

Glad sommar!

Sanna

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *