Det är dags att sätta tulpanlök i växthuset.

Lökplantering I Växthus
I skördemånaden oktober börjar vi planera för vårens skörd. Så fort årets växtmaterial har avlägsnats fån odlingsbäddarna så kan  du sätta ner tulpanlök.

Det är trevligt att odla tulpaner i växthuset eftersom de blommar tidigare än i rabatten. Känslan av att sätta tulpaner skördade från egen odling i vasen istället för butiksinköpta - den är oslagbar. Ett fång tulpaner  sprider både glädje och vårkänslor under en tid då det inte finns så mycket annan växtlighet än den du hittar i butikerna till hands.

En annan stor fördel med att odla tulpaner i växthus är att de får stå ifred från rådjuren.

På bilderna nedan ser du hur det kan se ut när tulpanlökarna planteras. Oktober eller november är en lämplig tidpunkt beroende på när du kan tömma bäddarna från säsongens växtmaterial.

Så här planterar du.

Det är inte särskilt svårt att plantera tulpaner i växthuset. Man gör ungefär på samma sätt som ute i rabatten, sätter ner dem i jorden på ett djup som är ungefär tre gånger lökens höjd. Jorden ska vara väldränerad. Man gör helt enkelt en lite grop i jorden med en spade eller ett lökjärn och placerar löken med spetsen uppåt i jorden. Gödsla med lite benmjöl och vattna.

Här nedan ser du hur det såg ut i oktober respektive maj i växthuset som vi har byggt på Södermöja i Stockholms skärgård.

Tulpaner vill gärna ha en liten köldknäpp för att blomma. Har du ett växthus som ständigt är uppvärmt så ska du undvika att plantera tulpaner. I stället kan du prova att plantera lökar i krukor som du sätter in i det isolerade växthuset när de börjar blomma. Vi kan tipsa om New Botanics lökpaket för kruka som levereras med ett planteringsschema så att du får härlig blomning av lökväxter från tidig till sen vår.
Tänk på att isolera tulpankrukan så att lökarna inte fryser. Eftersom tulpanlök i kruka är mer utsatt för kyla än de som du planterar i marken så måste de här planteringarna skyddas. Det gör du enklast genom att placera krukan i en låda och knöla ner en massa tidningspapper runt om den.

Vårblomningen får du när naturen ännu vilar utomhus.

Sedan är det bara att vänta på vårens tulpanblomning. Tidpunkten för blomningen beror på vilken sort du planterat. Det brukar stå angivet på lökförpackningen. Kika på bilderna ovan och nedan, så kan det se ut i april i växthuset. När vi törstade som mest efter frodig växtlighet så slog de ut. Det blev en vacker blomning av en svagt rosa, ganska låg tulpan. Tyvärr har vet vi inte namnet på den men det finns en mängd olika sorter som liknar den här, nästan vita tulpanen, ´Apricot Delight´ är ett exempel. I vår bok Växthuspraktikan hittar du fler sorter som vi provat att odla i växthus.

Lycka till!

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

2 Comments on “Det är dags att sätta tulpanlök i växthuset.”

  1. Bör man vattna under vintern på sina tulpanlökar i jordbäddarna? El räcker det när man planterademich sedan till våren

    1. Hej och tack för fråga. Jag uppdaterar svaret då jag rådfrågade trädgårdsmästare Karin Eliasson. Hon säger; Vid plantering och då och då fram tills blomning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *