Tulpandax!

Tulpanblomning i växthuset.

Nu börjar tiden då det går att frossa i tulpaner. Om du inte har ett växthus förstås. För i så fall får du ge dig till tåls några veckor ytterligare innan de slår ut, förutsatt att du planterat tulpanlök i de upphöjda bäddarna. Sweden Green House tipsar om hur du gör.

På måndag den 15 januari är det tulpanens dag, vilket framför allt märks på utbudet av tulpaner i handeln så här års. Nu börjar den tid då man verkligen kan frossa i de här blommorna. Det är många med oss som tycker att det är härligt eftersom det handlar om en växt som sprider både glädje och vårkänslor.
Vi som är växthusägare och har planterat tulpanlök i de upphöjda jordbäddarna få vänta ännu lite till innan tulpanerna slår ut. På bilden nedan ser du hur det såg det ut när vi planterade dem i oktober förra året.

Så här planterar du.

Det är inte särskilt svårt att plantera tulpaner i växthuset. Man gör på samma sätt som ute i rabatten, sätter ner dem i jorden på ett djup som är ungefär tre gånger lökens storlek. Jorden ska vara väldränerad. Man gör helt enkelt en lite grop i jorden med en spade eller ett lökjärn och placerar löken med spetsen uppåt i jorden. Vattna.
Tulpaner vill gärna ha en liten köldknäpp för att blomma. Har du ett växthus som ständigt är uppvärmt så ska du därför undvika att plantera tulpaner. I stället kan du prova att plantera lökar i krukor som du sätter in i växthuset när de börjar blomma.
Tänk på att isolera tulpankrukan så att lökarna inte fryser. Eftersom tulpanlök i kruka är mer utsatt för kyla än de som du planterar i marken så måste de här planteringarna skyddas. Det gör du enklast genom att placera krukan i en låda och knöla ner en massa tidningspapper runt om den. Det går även bra att använda något annat isolerande material.

Vårblomningen får du när naturen ännu vilar utomhus.

Sedan är det bara att vänta på vårens tulpanblomning. Tidpunkten för blomningen beror på vilken sort du planterat. Det brukar stå angivet på lökförpackningen. Så här såg du ut i april i växthuset förra året. När vi törstade som mest efter frodig växtlighet, slog de ut. Det blev en vacker blomning av en svagt rosa, ganska låg tulpan. Tyvärr har vet vi inte namnet på den men det finns en mängd olika sorter som liknar den här, nästan vita tulpanen, ´Apricot Delight´ är ett exempel. Medan vi väntar på årets tulpanblomning i växthuset njuter vi av tulpaner i vas.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

2 Comments on “Tulpandax!”

  1. Bör man vattna under vintern på sina tulpanlökar i jordbäddarna? El räcker det när man planterademich sedan till våren

    1. Hej och tack för fråga. Jag uppdaterar svaret då jag rådfrågade trädgårdsmästare Karin Eliasson. Hon säger; Vid plantering och då och då fram tills blomning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *