När odling är målet i växthuset.

Småplantsodling i växthuset.
Om du vill odla mycket i ditt växthus är det värt att planera för det redan när du inreder. Här är några tips som gör växthusodlingen, om möjligt ännu roligare.
Det kan kännas långt till nästa odlingssäsong men om du läst Växthuspraktikan - vår bok om växthusodling, så har du säkert lärt dig att du kan räkna med hela sex odlingssäsonger i växthuset. Det går med andra ord att ha sådder på gång långt in på hösten för den som har lust att skörda grönsaker även så här års.
Småplantor i brätte som gror i växthuset.
Fördelarna med att odla i växthuset är alltså många och hör du till dem som bygger växthuset framför allt för att odla så ska du tänka till innan så att du får det odlingshus du drömmer om. Hur stort det ska vara, odlingsbäddar, uppvärmning, bevattning och hur man skapar ett så bra klimat som möjligt för sina odlingar är några detaljer värda att kika lite extra på när du planerar ditt växthus.
Upphöjda jordbäddar på våren i växthuset.
För odling är de upphöjda bäddarna ett bra val. Bäddarna håller fukten bättre än krukor. Det är också lättare att installera droppbevattning i dem. Hur stora de ska vara beror på vad du tänkt odla. Vi brukar rekommendera en bredd på mellan 30 och 50 centimeter där den smalare bädden räcker för tomatplantor i givakt medan de djupare är för dig som vill odla flera sorters grönsaker samtidigt.
Upphöjda jordbäddar på våren i växthuset.
Odlingsdjupet beror på sockelhöjd och om du vill gjuta en platta eller ej. Ju större odlingsdjup du kan ha desto bättre är det för odlingarna. Vissa växter kräver ett rejält djup men dessa kan du lämna ett hål för om du väljer att gjuta en grundplatta. Vindruvor och aprikosträd hör till den här gruppen.
Upphöjda jordbäddar på våren i växthuset.

Helst ska man byta jorden i bäddarna varje år men i Evas växthus byts ofta endast de översta 20 centimetrarna ut, förutom vissa år då hon av olika anledningar byter ut all jord.

Vi tycker också att det är härligt att komplettera odlingar i upphöjda bäddar med krukor. Fördelen med krukodlingar är att de är flyttbara. Om du vill ha mer utrymme i växthuset går det till och med att flytta krukorna utomhus när vädret tillåter. Krukorna ska vara rejäla, 10 liter ska de gärna rymma. Vi har bland annat odlat melon i kruka. Men vi brukar även plantera träd av olika slag i krukor, citronträd till exempel.

Upphöjda jordbäddar på våren i växthuset.

Dörren är också en del av växthuset som är viktig om du vill odla mycket. För om du ska kunna köra in en skottkärra så måste dörren var tillräckligt stor. Det kan räcka med en enkeldörr men genom en dubbeldörr rullar du bekvämare. Dessutom ska det vara möjligt att enkelt kunna köra skottkärran till och från växthuset vilket ställer krav på gångdragning och underlaget runt om.

Om du vill använda växthuset för att driva fram småplantor så är det en fördel att planera för det. Antingen använder du bord som du enkelt fäller ihop. Man kan också installera fasta bänkar på konsoler. Ett tredje idé är att täcka jordbäddarna och använda dem som bord för småplantsodlingar. En arbetsbänk av något slag är alltid användbar. Några hyllor med plats för snöre, märkpinnar, krukor likaså. Glöm inte heller bort att se till så att du har tillgång till vatten på nära håll. Då blir det betydligt enklare att odla.

Upphöjda jordbäddar på våren i växthuset.

Även om de flesta växter vill ha mycket ljus kan det bli för mycket av det goda. Då är det bra att skapa skugga i växthuset. Förr kalkade man glaset. Vissa av våra kunder väljer att göra det även idag. Om det inte regnar massor så måste kalkfärgen tvättas bort. För den som inte gillar at putsa glasrutor är skuggardiner ett bättre alternativ. En del väljer enkla linnegardiner men det finns också textiler som klarar det fuktiga växthusklimatet bra. Här är ett exempel på skuggardin.

När du kommit så här långt i planeringen av din växthusinredning kan det vara läge att börja kika på vad du ska odla och vad som fungerar att odla just nu.

Upphöjda jordbäddar på våren i växthuset.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

2 Comments on “När odling är målet i växthuset.”

  1. Vi håller på bygga ett växthus. Första gången som jag ska odla nästa sommar. Behöver lite tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *