Inred för växthusodling.

Småplantsodling i växthuset.

Om du vill odla mycket i ditt växthus är det värt att planera för det redan när du inreder. Här är några tips som gör växthusodlingen om möjligt, ännu roligare.

Det spritter i både växter och odlingsfingrar just nu. Men ännu är det för kallt för att börja odla i trädgården. I växthus däremot kan man kicka igång. Vi har börjat driva upp plantor för senare utplantering, svartkål till rabatterna utanför, bland annat. Eva kommer också att så olika sorters sallat och rädisor. I växthuset kan man börja betydligt tidigare än normalt.

Småplantor i brätte som gror i växthuset.
Fördelarna med att odla i växthuset är många och hör du till dem som bygger växthuset framför allt för att odla så ska du tänka till innan så att du får det odlingshus du drömmer om. Hur stort ska det vara, jordbäddar, uppvärmning, bevattning och hur man skapar ett så bra klimat som möjligt för sina odlingar är några detaljer värda att kika lite extra på när du planerar ditt växthus.
Upphöjda jordbäddar på våren i växthuset.

För odling är de upphöjda bäddarna ett bra val. Bäddarna håller fukten bättre än krukor. Det är också lättare att installera droppbevattning i de upphöjda jordbäddarna. Hur stora de ska vara beror på vad du tänkt odla. Vi brukar rekommendera ett djup på mellan 30 och 50 centimeter där den grunda bädden räcker för tomatplantor i givakt medan de djupare är för dig som vill odla fler sorter samtidigt.

Helst ska man byta jorden i bäddarna varje år men i Evas växthus byts ofta endast de översta 20 centimetrarna ut, förutom i år då vi faktiskt bytt all jord i visningsväxthuset i Nacka. Vi får återkomma om resultatet av årets odlingar senare i år.

Jag tycker också att det är härligt att komplettera odlingar i upphöjda bäddar med krukor. Fördelen med krukodlingar är att de är flyttbara. Om du vill ha mer utrymme i växthuset går det till och med att flytta krukorna utomhus, när vädret tillåter. Krukorna ska vara rejäla, 10 liter ska de gärna rymma. Vi har bland annat odlat melon i kruka. Men vi brukar även plantera träd av olika slag i krukor, citronträd till exempel.

Upphöjda jordbäddar på våren i växthuset.

Dörren är också en del av växthuset som är viktig om du vill odla mycket. För om du ska kunna köra in en skottkärra så måste dörren var tillräckligt stor. Det räcker inte med en enkeldörr i det här fallet. Dessutom ska det vara möjligt att enkelt kunna köra skottkärran till och från växthuset vilket ställer krav på gångdragning och unbderlag runt ditt odlingshus.

Om du vill använda växthuset för att driva fram småplantor så är det en fördel att planera för det. Antingen använder du bord som du enkelt fäller ihop när perioden är över. Man kan också installera fasta bänkar på konsoler. Ett tredje idé är att täcka jordbäddarna och använda dem som bord för småplantsodlingar. En arbetsbänk av något slag är alltid användbar. Några hyllor med plats för snöre, märkpinnar, krukor likaså. Glöm inte heller bort att se till så att du har tillgång till vatten på nära håll. Då blir det betydligt enklare att odla.

Även om de flesta växter vill ha mycket ljus kan det bli för mycket av det goda. Då är det bra att skapa skugga i växthuset. Förr kalkade man glaset men vi brukar inte rekommendera det då kalkfärgen måste tvättas bort. Bättre är det att installera skuggardiner. En del väljer enkla linnegardiner men det finns också textiler som klarar det fuktiga växthusklimatet bra. Här är ett exempel på skuggardin.

När du kommit så här långt i planeringen av din växthusinredning kan det vara läge att börja kika på vad du ska odla.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.