Pajen passar bra att servera ihop med lite kallrökt lax eller om man vill lyxa till det - en klick rom, finhackad gräslök och en klick créme fraiche. Dagens Valborgstips.
Glad vår!
Sanna
Västerbottenpaj med nässlor
1 paj, ca 6 stora bitar
pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 liten nypa salt
100 g kallt smör i kuber
2 msk kallt vatten
fyllning:
1/2 liter nyplockade nässlor ca 50 g
100 g riven västerbottensost
2 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 liten nypa salt
nymald svartpeppar
Bildtext
Gör så här:
Häll upp mjöl och salt i en skål, fördela smöret med fingertopparna, häll i det kalla vattnet och forma snabbt till en deg.
Tryck ut degen tunt (med lätt mjölade händer) i en pajform ca 22 cm i diameter.
Vila degen i kyl i minst 30 minuter. Nagga degen med en gaffel.
Förgrädda pajskalet i 180 graders ugnsvärme i cirka 15 minuter.
Skölj nässlorna ordentligt i rikligt med kallt vatten, ta bort grövre stjälkar.
Koka upp en kastrull med vatten. Lägg i nässlorna när det kokar och låt dem koka i 1 minut.
Häll nässlorna i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Krama ur vätskan ordentligt och hacka nässlorna grovt.
Blanda den rivna västerbottensosten med ägg, grädde, mjölk, salt peppar och hackade nässlor.
Häll i fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda pajen i 180 grader i ca 20 minuter.
Tips! Det går bra att laga pajen dagen innan och värma den i 150 graders ugnsvärme i ca 15 minuter.
Servera gärna pajen med rom eller/och kallrökt lax, créme fraiche och finhackad gräslök.
Dela