Orangeriets golv

Två par träskor på ett tegelgolv.
Golvet sätter karaktären på ditt orangeri. Hur du ska använda ditt inglasade rum och hur det ser ut i omgivningarna är några faktorer som avgör valet av golv.
Tegel, grus, betong eller trä – det är många faktorer som avgör vilket golv du ska välja när du bygger ett orangeri eller växthus. Stil, bostadshusets arkitektur, användningsområde och omgivningarna runt trädgården är några. Här går vi igenom olika alternativ på golv som vi tycker är vackra och som också fungerar rent praktiskt i orangeri och växthus. Hoppas att du hittar något du gillar.

1. Grus

Grovt och lite finare grus ger olika intryck i växthuset.
Det här golvet är det mest förlåtande eftersom du kan spilla jord och växdelar på det utan det uppfattas som skräpigt. Om du tänkt odla mycket så passar ett grusgolv bra. Dessutom förstärker det knastrande ljudet som uppstår när man går på grus, den härliga stämningen i växthuset. En annan fördel är att du inte behöver gjuta en betongplatta under vilket gör dig mer flexibel när du ska odla. Skulle du få för dig att plantera ett aprikosträd i mitten så går det bra. Grusgolvet gör däremot att det blir ett lite råare och kallare klimat inne i växthuset.
Ulrika och Johan tvekade aldrig över valet att lägga grus som golv i sitt växthus i Enskede.

2. Tegel

Att lägga ett tegelgolv i fiskbensmönster är ett fint hantverk som kräver skicklighet.
Ett tegelgolv lägger man på gjuten betongplatta. De flesta passar på att isolera golvet när man ändå håller på. Resultatet blir ett tåligt golv som ser prydligt ut och ger ett klassiskt intryck. Tegel är ett golv som man ofta ser både i nybyggda växthus och historiska orangerier. Det är ett praktiskt golvmaterial samtidigt som det är väldigt vackert. Det finns olika typer av tegel i en mängd färgskalor. Det ger en naturlig känsla i växthusinredningen och passar fint till både trä och glas. Mönstret som teglet läggs i påverkar stilen. Ett fiskbensmönster ger en mer arbetad känsla medan ett rakare mönster med tegel på rad ger ett lugnt intryck.
Tegel på rad ger en lugn och vacker mönsterbild i orangeriet.
Eva Halfwordson som är ena halvan av Sweden green House, har i sitt växthus i Nacka valt ett handslaget tegelgolv.

3. Trä

Det här gröna växthuset är placerat i en tallskog och har timmer som grund. Trä blev det naturliga valet som golv.

Trä är ett behagligt och mjukt material som passar fint som golv. I det här växthuset i södra Sverige valde man ett trägolv eftersom växthuset ligger placerat i en tallskog. Grunden består av timmer och reglarna målades i en grön färg så att det skulle smälta in i skogsdungen. Även om det finns odlingsmöjligheter i det här växthuset så är det framför allt byggt för att man ska kunna njuta av lediga och lata semesterdagar året runt.

I vinterträdgården som vi byggde på en terrass i Nacka för en tid sedan, lades ett trägolv. Målet var att få en varmare, mjukare känsla i den isolerade vinterträdgården med orangerikänsla.

Om man vill förstärka träkänslan så är trägolv ett bra val. Det var vad makarna Melzer strävade efter när de valde inredning till sin vinterträdgård.

4. Betong och cement

Ett textilt intryck ger det här mönstrade betonggolvet som finns i ett växthus strax utanför Uppsala.
I det här gröna växthuset valde vår kund att lägga mönstrade betongplattor i rött och vitt som golv. Mönstret bidrar till att golvet ser ut som en gammeldags madrass. Det här är ett golv som ger karaktär åt växthuset samtidigt som det bidrar med en ombonad atmosfär. Det är nästan som om det ligger en matta på golvet. Betongen är ett tåligt material som också fungerar bra i den fuktiga växthusmiljön.
Martin Bergsström för Marrakech design.
För den som söker ett mönstrat golv liknande det i det gröna växthuset ovan, så kan vi tipsa om Marrakech design som tillverkar liknande plattor men i en mer modern design. De samarbetar med olika svenska designers, Martin Bergström, White arkitektbyrå och Mats Theselius, bland många fler. Det man ska tänka på när man väljer den här typen av cementkakel till sitt växthus är att vissa färger bleks mer än andra.
Ofärgade betongplattor i fiskbensmönster är på väg att bilda ett snyggt golv i det här växthuset.
Siesta på solvarm betongparkett är inte så dumt.
Men betong kommer i olika skepnad. Det finns betongplattor som är ofärgade. Det ger växthuset en annan stil. Några av våra kunder väljer också att inte lägga något alls på den gjutna grundplattan. Det är ett alternativ som bidrar med en rå, nästan industriell still till växthusinredningen.
I Svante Öquist och Niclas Steeves växthus i Sköndahl ligger det här betonggolvet.
Svante och Niclas på Villa Sundahl trädgård valde ett putsat betonggolv i sitt växthus. De älskar sitt golv och det unika med det är att om de av någon anledning skulle vilja lägga någon form av sten eller tegel i framtiden så går det utmärkt att göra det ovanpå betongen.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

2 Comments on “Orangeriets golv”

  1. Hej,

    Vi har precis byggt ett växthus på 18 m2. Det står på ett lätt sluttande berg och på en låg mur. Vi har fyllt upp med singel för att få en jämn markyta i växthuset och funderar nu på vad vi ska ha för golv. Vi funderade på att lägga lite isolering och gjuta en betongplatta men har läst att man helst inte ska gjuta en platta i ett växthus utan ha marksten eller tegelsten som läggs i sättsand för att kondens/fukt/vatten bättre ska kunna försvinna ner genom golvet.

    Ni skriver ovan att tegel kan sättas på gjuten betongplatta. Är det OK eller vad anser ni om ovanstående?

    Med vänlig hälsning, /Joakim, 0709-158835

    1. Hej och tack för meddelande. Jag har skickat din fråga vidare. Hoppas att du fått svar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *