Vi målar våra växthus och orangerier för hand.

Hand med pensel som målar växthus.

Om träningsvärken gör sig påmind efter en arbetsdag i måleriet, då är det stor chans att färgen strukits ut på rätt sätt. Det krävs både teknik, muskler och tålamod för att arbeta med linoljefärg. Men resultatet blir enastående. 

Att våra växthus och orangerier är handgjorda in till minsta skruvdrag är något som vi är väldigt stolta över. Till och med målningen görs för hand. Så här går det till. När alla trädelar är tillverkade staplas de på en vagn som körs in till måleriet, som ligger vägg i vägg med vårt snickeri i Usta.

Växthudelar på vagn.

Först kontrolleras att alla delar i byggsatsen finns med. Missas någon del kan det bli fördröjningar i monteringsarbetet senare.

Alla delar borstas rena innan målningen kan påbörjas. Sedan ställs schellack och färg av rätt kulör fram. Eftersom linoljefärgen ska målas i tunna lager och torka, gärna i två dagar, innan nästa lager kan strykas på, är det ett arbete som är tidskrävande.

Handmålning av växthus.

Här är det ett vitt växthus som ska målas till en kund i Stockholmstrakten. Först behandlas alla kvistar med schellack för att de inte ska "blöda" igenom färgen. Sedan får träet en översyn, ibland behövs lättare spackling av ojämnheter eller nedslitning av någon fiber. Det första färglagret läggs med en färg som är något förtunnad, för att färgen lättare skall tränga in i träet. Efter att första lagret torkat ordentligt stryks varje växthusdel ytterligare två gånger, båda gångerna med ren linoljefärg 

Linoljefärg ska arbetas in i träet, hur strykningarna utförs har stor betydelse för slutresultatet. Det ska ske med metodiska och långa penseldrag. Musklerna ska helst värka något på kvällen efter en dags målning. Det kanske är bästa beviset på att arbetet gått till på rätt sätt.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *