Att samla vänner och familj för en måltid i trädgård eller växthus brukar bli ett uppskattat inslag i tillvaron, både för värdar och gäster. Känslan av att befinna sig utomhus fast skyddad mot väder, vind och mygg vågar vi påstå är oslagbar. Den här tiden på året är också en bra tid för att samla dem man tycker om. I semestertider brukar det vara svårare eftersom många är bortresta.
Om du behöver fylla på med inspiration för hur du ska duka så har vi samlat några tips som kan fungera som inspirationskälla inför nästa bjudning. Missa inte våra tre bästa tips för hur festen blir den härliga tillställning som du drömmer om. Du hittar dem längst ner i inlägget.
Vi vill också tipsa om det här alldeles underbara porslinet med myror som dekoration. Det är industriformgivaren Stina Juhlin som tagit fram det i samarbete med Gustavsbergs Porslinsfabrik. Det är de som placerar dekoren som bestämmer var på porslinet myrorna ska sitta - det ska alltid vara 5 stycken på varje del. Resultatet blir att ingen porslinsdel är den andra lik. Tanken är också att myrorna kan placeras på små defekter som uppstår i tillverkningen, vilket ger en perfekt produkt av en porslinsdel som annars skulle rensas bort som sekunda. Placeringen av dekoren är ett precist hantverk samtidigt som arbetet är smart ur ett hållbarhetsperspektiv. Dessutom tycker vi att porslinet är underbart i växthusmiljön. Bättre att ha 5 myror på tallriken än 100 i odlingsbäddarna, resonerar vi.
Bilderna är publicerade med tillåtelse och tagna av Mia Bolin för Gustavsbergs Porslinsfabriks räkning
Att ställa till med fest kan ibland vara stressande eftersom ambitionsnivån ofta är högre än vad tiden tillåter. Här är därför våra bästa tips för hur du med några enkla grepp skapar den där härliga stämningen som du eftersträvar.
- Sänk ambitionsnivån. Tillaga någon enklare rätt, gärna som går att göra dagen innan. En soppa kan vara nog så festlig med rätt tillbehör. På det sättet kan du som värd vara mer avslappnad och närvarande under middagen. När vi bjöd på middag nyligen serverade vi nässelsoppa med smak av anis, toppad med ägg. Till det blev det blinier med fiskrom smetana och rödlök. Desserten var en god kaka med hemmagjord glass och rabarberkompott. Menyn var skapad av Sanna Fyring Liedgren.
- Byt platser genom att servera fördrinken i en annan del av trädgården, precis utanför växthuset exempelvis. På det sättet blir det mindre rörigt inne i växthuset samtidigt som det inte gör något om glasen står kvar i trädgården.
- Duka upp maten på ett buffébord så att alla får möjlighet att ta för sig så mycket mat de själv vill ha. Då blir tillställningen också mer levande och personer som kanske inte känner vandra så väl kan mötas och hitta samtalsämnen en bit från bordet. Stämningen blir på det sättet mer avslappnad.
- Duka vackert och med omsorg. Lägg duk på bordet och matcha med servetter, eller använd färg mot neutral bas. Dekorera med blommor från trädgården eller ängen.
Dela