Växthusbyggen, öppet växthus och bokutgivning, nu summerar vi år 2023 och börjar samtidigt på ett nytt tomt blad i verksamhetsberättelsen.
Vi har bytt blad i kalendern till 2024. För Sweden Green House del innebär det att vi kan lägga ytterligare ett händelserikt år till handlingarna. Vi är ett företag som växer i stadig takt, även i våra skandinaviska grannländer Norge och Danmark. Vi märker ett fortsatt starkt intresse för växthus och livsstilen som kommer med det. Det är otroligt kul.
Det här året har vi, förutom att bygga en rad växthus, hunnit med att odla och umgås i växthuset, besöka kunder, lansera vår första helt egna bok, ställt ut på mässor, bland mycket mer. Här har vi sammanställt några av 2023 års bästa växthusupplevelser ur vårt perspektiv.
På tal om att vända blad så är nog lanseringen av vår bok,
Växthuspraktikan en av de större händelserna som vi varit med om i vår växthushistoria. Vi kan nu lägga till bokutgivning till vår lista av erfarenheter. Invigningsfesten ägde rum i början av maj och sedan dess har lagret av böcker minskat stadigt vilket är kul. Bokens författare Karin Eliasson har också hunnit med att hålla ett flertal fullsatta föredrag om odling i växthus och det verkar som om ämnet är högaktuellt. Dessutom finns det ingen likande bok på marknaden. (Skicka ett mejl till vår info-adress om ni skulle vara intresserade av ett föredrag om växthusodling.)
Ungefär samtidigt med boklanseringen hade vi bjudit in pressen för att berätta mer om vår verksamhet. Det blev en växthussafari som började i vårt snickeri/måleri där ett utvalt gäng med journalister även fick se skillnaden på vanligt trä och den tätvuxna furu som vi använder i vår tillverkning. Där efter gick färden vidare till trädgårdsformgivaren Marika Delin och keramikern Calle Forsbergs trädgård och växthus. Kvällen avslutades med middag i vår Evas växthus, med en meny komponerad av Sanna Fyring Liedgren.
Vi ställde också ut på Trädgårdsmässan för första gången på flera år. Bilden ovan kommer från mässa 2017 som var den vi deltog på senast. År 2023 års utställning likande den här väldigt mycket. Vi hade dock byggt ett växthus på 15 kvadratmeter i den nya montern. Den fullskaliga växthusmodellen fick därför stanna på kontoret. I stället för knopplist hade vi gjort en kollagevägg med ritningar och bilder på olika växthus som vi byggt vilket blev väldigt uppskattat av de besökare som kom in på vår utställningsyta. Över huvud taget var det intressant att se vilket sug det är efter trädgård och växthus hos gemene man. Att odla, jobba, vila och umgås i växthus är det uppenbarligen många som drömmer om.
Vi hann besöka en hel del de
växthus som vi byggt också. Ett av dem var det här, som vi märkt att många har gillat när vi visat upp det i sociala medier. Det tillhör gruppen specialritade växthus och är monterat med asymmetriskt tak.
Inredningen är också intressant i det här växthuset. Lägg märke till kastanjestaketet som hängts på tvären. På det sättet har det blivit en spaljé för en klättrande vinranka. Vi vill också lyfta fram hur fint William Morris mönster passar i våra växthus. Han har varit något av en
husgud för oss vilket vi
skrivit om tidigare här på
bloggen.
Ett annat växthus vi besökte var det här som även det tillhör våra specialbyggda växthus på grund av att de är bredare än de klassiska växthusen med pulpettak samt sammanbyggt med bostaden. Vi upplever att intresset för att på olika sätt bygga samman växthuset med bostadshuset har ökat. Vid dessa byggen har vi stor nytta av den kompetens vi har inhouse. Numera finns det två arkitekter i vår verksamhet. Magnus Wiström och Emanuel Ferm.
Det som också är intressant med det här växthuset är att det är sammanbyggt med ett bostadshus i sekelskiftesstil. Oftast är det på bostadshus med modern arkitektur som vi bygger pulpethus. Men modellen passar även väldigt bra tillsammans med äldre arkitektur.
Vi hann även med att besöka
Eva och Rolf Källman. De har valt att bygga ett klassiskt växthus med sadeltak i sin trädgård. Det som är spännande är att de valde att anlägga trädgården samtidigt som de planerade växthusbygget vilket resulterade att växthuset kunde integreras fint i trädgården med en naturlig förbindelse mellan bostad och växthus samt med odlingsmöjligheter framför växthuset. På det sättet utnyttjas även utsidan av växthuset på ett smart sätt.
Efter önskemål har vi också arrangerat ett flertal växthusmingel ute i landet. Bland annat var vi i det här växthuset. Det tillhör
Chatrine Foss-Stene och hennes man i Hunnebostrand på västkusten. Det blev ett uppskattat event och sannolikt kommer vi att fortsätta vår turné med öppet växthus i vårt avlånga land, förhoppningsvis blir det även mingel i Danmark och Norge.
Bilden ovan är tagen i
Kunskapsparken i Lund. Det är en nyanlagd park som har skapats med målet att vara en kreativ samlingsplats för odlingsintresserade i kommunen. Vi har i knivskarp konkurrens fått uppdraget att bygga ett par växthus i parkens hjärta. Det är ett projekt som vi är väldigt stolta över och som vi kommer dela med oss mer information om framöver.
Gott nytt år önskar Magnus Wiström och Eva Halfwordson tillsammans med hela team Sweden Green House.
Men det viktigaste av allt är nog ändå att vi kunnat njuta av tystnaden och rymden som ett växthus i trä bidrar med. En stund framför den öppna spisen med en god bok en regnig sommarkväll eller en god middag i tillsammans med vänner och familj är för många en del av målet med att bygga ett växthus i trädgården. Det var också en av anledningarna till att Magnus och Eva startade det här företaget. De ville att andra också skulle få möjlighet att njuta av atmosfären i ett växthus i trä och glas. Vi hoppas att det blir många sådana stunder för ännu fler växthusentusiaster nästa år. Med det önskar vi på Sweden Green House att ni får en riktigt bra start på 2024. Gott nytt år önskar Magnus, Eva tillsammans med alla medarbetare på Sweden Green House!