Ursprungligen härstammar melonen från Persien men den odlades tidigt runt hela Medelhavet dit den kommit med romarna. Efter romarrikets fall glömdes melonen bort. Det var först på 1400-talet som den började odlas igen.
Fransmännen uppskattade melonen och utvecklade därför flera olika sorter. Fortfarande är melonen en viktig inslag i det franska köket vilket du som har varit i landet säkert har upptäckt efter ett besök på någon matmarknad. Idag odlas det melon över hela världen.
Vi har provat att odla melon i omgångar. Frukterna blir inte jättestora men ljuvligt goda. För att få det bästa resultatet låter vi det inte bli mer än ett par tre frukter på varje planta.
Gör så här
- Förså frön inomhus eller köp en färdig planta i närmaste handelsträdgård. Tänk på att plantera både hon- och hanblommor.
- Ge plantorna rejält med plats i de upphöjda jordbäddarna. Lämna minst 40 cm mellan plantorna. Gödsla med ett ekologiskt gödsel. Täck gärna jorden med gräsklipp så att fukten bevaras samtidigt som gräset ger näring till jorden.
- Vattna plantorna regelbundet, gärna med nässelvatten. Hjälp pollineringen på traven genom att gnida hanblommorna mot honblommorna. Det är honblomman som härbärgerar fruktämnet. Toppa sidoskotten ett par blad efter varje honblomma.
- När man ser små sprickor vid stjälkfästet är frukten färdig och dags att skörda. Förvara melonen svalt men inte i kylskåp.
- Lycka till med dina växthusodlingar.
Tips: När vi var i Karin Eliassons växthus på Södermöja nyligen så hade hon gjort egna nät av snören som hon hängde melonerna i. Fint, eller hur? Det kan vara bra att göra melonnäten något större än melonens storlek eftersom de blir större efter hand.
Frukt, bär eller grönsak, därom tvistar de lärde. De som hävdar att melonen är en frukt hänvisar till sötman och saftigheten. Men frukter växer sällan på buskar vilket melonen gör. Grönsak då? Ja kanske, den är ju släkt med gurkan. Fast är den inte lite väl söt som grönsak även om melonen gärna används i sallader till exempel.
Då är det väl kanske ett bär det är fråga om eftersom den har en saftig massa och växer på marken (om den inte binds upp i hängmatta). Faktum är att melonen har biologiska egenskaper som återfinns både hos grönsaker och bär. Mer riktigt är det kanske att betrakta melonen som en pumpa eller en kalebass. Fast för oss kommer nog melonen ändå alltid att vara en frukt.
Dela
3 Comments on “Gör som perserna – odla melon i växthuset”
Skall melonerna hänga eller ligga på marken i växthuset. jag har två melonplantor som står i en stor “behållare” men när det blir frukt hur ( blir rätt tung kan jag tänka mig) hur “bäddar” jag för själva frukten?
Hälsningar Cattis
Skall melonerna hänga eller ligga på marken i växthuset. jag har två melonplantor som står i en stor “behållare” men när det blir frukt hur ( blir rätt tung kan jag tänka mig) hur “bäddar” jag för själva frukten?
Hälsningar Cattis
Ja, risken är att de släpper från plantar innan du hunnit skördar om du inte ger den något stöd. Den kan ligga på marken, kanke med lite halm under eller hänga i ett nät – en nylonstrumpa till exemepl. Lycka till ned melonerna. Det vattnas i min mun.